Integrare Europeana

Trimis la data: 2013-07-08
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Euro este moneda unica din Uniunea Europeana. A fost introdusa la 1 ianuarie 1999 in unsprezece din cele cincisprezece State Membre ale Uniunii. Aceste unsprezece tari au implementat cu succes patru criterii de convergenta, preconizate in Tratatul Uniunii Europene (de asemeni numit Tratatul Maastricht) in 1992, pentru a crea niste legaturi mai stranse intre economiile europene, in frunte cu monedaaeuro. Statele Membre au avut de indeplinit urmatoarele criterii pana in mai 1998. in primul rand, fiecare tara trebuia sa arate o reducere a cheltuielilor publice, care vor constitui nu mai mult de 3% din PIB.

Referate similare:

La 5 ani de la intrarea in circulatie a monedelor euro, cetatenii UE incep sa se obisnuiasca dar inca mai au unele dificultati.
Au trecut mai mult de 5 ani de cand, in 12 state membre UE, a fost pusa in circulatie moneda Euro. 1 ianuarie 2002 reprezinta un moment cheie in constructia europeana. In acelasi timp cu extinderea Uniunii la 25 de tari, fara indoiala ca si moneda europeana va patrunde in noile state membre. Dat fiind acest context, Comisia europeana a dorit sa masoare evolutia opiniei publice in cele 12 state din zona euro: in noiembrie 2004 a fost realizat un studiu pe mai mult de 12 000 de persoane din tarile mentionate, privind aspectele practice ale utilizarii euro, asteptarile cetatenilor legate de aceasta moneda, utilizarea ei in afara euro-zonei, consecintele economice si sociale ale folosirii.

Rezultatele studiului arata ca doar un pic peste jumatate din cetatenii statelor din euro-zona spun ca utlizarea monedei euro nu le ridica absolut nici o dificultate, in timp ce procentul celor care declara ca a utiliza moneda este "foarte dificil" ajunge la 16%.O majoritate de 52% din cei intervievati spun ca nu intampina nici o dificultate in a calcula mental in euro atunci cand fac cumparaturile de zi cu zi, in timp ce 49% continua sa calculeze mental mai intai in fosta moneda nationala atunci cand se decid sa cumpere o casa sau o masina, procent mai scazut cu cinci puncte fata de scorul inregistrat in studiul dina2003.

Dintre europeni, cel mai bine se pare ca s-au adaptat irlandezii. 78% dintre ei spun ca nu intampina nici o dificultate in a utiliza moneda euro si doar 1 din 10 transforma preturile mari in vechiul curs national. La polul opus sunt italienii, dintre care 29% intampina dificultati mari in utilizarea euro si 35% probleme medii. Francezii (14%), portughezii (13%) si belgienii (12%) sunt intr-o proportie mai mica inclinati sa gandeasca direct in euro atunci cand este vorba de sume foarte mari.

Moneda europeana a dus si la modificari in stilul de a face cumparaturi pentru doua treimi dintre respondenti. Ei au declarat ca, fie au cumparat mai putin, temadu-se sa nu cheltuiasca prea mult, fie au cumparat mai mult, pentru ca nu si-au dat seama exact ce suma cheltuie.
Vestile proaste pentru Comisia Europeana sunt legate de nivelul scazut de informare a cetenilor privind facilitatile oferite de euro. O mare parte a intervievatilor nu cred ca moneda euro si-a atins obiectivul pentru care a fost creat, adica sa duca la armonizarea preturilor. Doar 38% dintre cei chestionati stiu ca nu exista dobanzi suplimentare pentru cei care isi utilizeaza cardul bancar intr-o alta tara decat cea nationala in zona euro.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.