Integrarea profesionala

Trimis la data: 2010-07-04
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 6.85 / 10
Downloads: 245
Autor: Madalina Ciurea
Dimensiune: 13kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pastrarea locului de munca constituie rezultatul dorit pe termen lung al actiunii de integrare profesionala a noului angajat in firma. Deoarece este cel putin la fel de greu de pastrat un loc de munca precum si de gasit, regulile si procedurile din cadrul firmei trebuie cunoscute de angajat macar de la momentul propunerii ferme de angajare. Cu cat diferenta dintre nevoile si asteptarile angajatului si posibilitatile si strategia organizationala a firmei este mai mare, cu atat adaptarea pe post, reintegrarea profesionala si pastrarea locului de munca sunt mai dificile, daca nu chiar imposibile. In prima saptamana de serviciu, dupa gasirea unui loc de munca, incepe si actiunea de integrare profesionala a noului angajat in cadrul firmei.
Pentru succesul acesteia, angajatul are nevoie de unele informatii utile pe care, daca nu le primeste, trebuie sa le ceara. Aceste informatii se pot grupa in 3 categorii:Informatii generale asupre activitatilor curente ale organizatiei si ale muncii pe care angajatul urmeaza sa o desfasoare;

Informatii privind istoricul organizatiei, obiectivele, strategia, politica firmei, produsele fabricate sau serviciile oferite si asupra modului in care activitatea postului contribuie la succesul organizatiei;Informatii de preferinta scrise, privind regulile de munca, avantajele de care se va bucura, facilitatile sociale, etc.
Pastrarea unui loc de munca presupune 2 aspecte: angajatul sa fie multumit de conditiile oferite, dar si angajatorul sa fie multumit de munca prestata. Calitatile unui bun angajat sunt foarte importante pentru pestrarea locului de munca si cele mai importante ar fi:

Sa stie sa lucreze in colectiv, sa fie un bun coleg;
Sa asculte instructiunile superiorilor;
Sa ceara explicatii, atunci cand intampina greutati;
Sa reziste la stres;
Sa se adapteze cu usurinta la conditiile de munca;
Sa poata duce la bun sfarsit sarcinile primite si sa fie capabil sa indeplineasca si alte sarcini decat cele curente;
Sa il preocupe cu adevarat ceea ce face;
Sa respecte programul si sa nu iroseasca timpul;

Sa nu-si paraseasca locul de munca in timpul serviciului, sa nu vina mai tarziu sau sa plece mai devreme;
Sa fie politicos si amabil;
Sa accepte criticile si sa invete din experienta;
Sa protejeze materialele si echipamentele;
Sa fie cinstit si corect;
Sa isi dovedeasca atasamentul fata de firma;
Sa cunoasca instructiunile de protectie a muncii.

In mod normal, daca angajatul intruneste calitatile mai sus mentionate, nu ar trebui sa existe probleme in pastrarea locului de munca, cu atat mai mult daca el va depune eforturi sa se integreze colectivului din care face parte.Exista insa si aspecte ce nu pot fi controlate de angajat:Somajul masiv in ramura de activitate a firmei;Falimentul intreprinderii;Modificarea radicala a fisei postului;Transferarea locului de munca in alta localitate sau modificarea obiectului de activitate al firmei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.