Integrarea sociala

Trimis la data: 2010-03-03 Materia: Sociologie Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 611
Autor: Gigi Murgu Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Inainte de a discuta procesul de socializare, consideram oportuna relevarea importantei ereditatii si a mediului in formarea comportamentului uman. Care este cea mai puternica dintre influente, cea naturala sau cea datorata comportamentului dobandit de om in educatia primita?Pentru adeptii conceptiei biologiste comportamentul uman este produsul ereditatii persoanei, ereditate care ii este data la nastere si care se afla in afara controlului uman.Multe din abilitatile si trasaturile de personalitate sunt dictate de "echipamentul" nostru biologic, de inteligenta innascuta si structura hormonala.

Cei care sustin prelevarea pregatirii dobandite asupra ereditatii sustin ca fiinta umana este flexibila si adaptabila, iar comportamentul uman este determinat de invatare si de contactele sociale de-a lungul procesului maturizarii. Filosoful John Locke, de exemplu, arata ca fiinta umana s-a nascut "tabula rasa", fara nici o capacitate de intelegere si cunoastere.

El crede ca oamenii au putine limite biologice impuse, iar comportamentul si abilitatile lor sunt in mare masura rezultatul invatarii de-a lungul vietii.Socializarea este procesul fundamental de transmitere a culturii si organizarii sociale la generatiile urmatoare asigurandu-se astfel continuitatea, stabilitatea si perpetuarea societatii. Invatarea limbii, insusirea normelor si valorilor, preluarea traditiilor comune, valorilor acreditate si credintelor ofera copiilor si tinerilor sansa participarii la viata sociala comuna.

In acest fel toti membrii societatii accepta aceleasi valori, folosesc acelea si reguli in stabilirea relatiilor interpersonale sau sociale.Exista mai multe perspective de analiza a socializarii. Psihologic, socializarea este modul de a invata deprinderile de control al instinctelor. Dezvoltarea fara nici o restrictie a acestora s-ar intruchipa intr-un comportament asocial opus conduitei sociale. De pilda, psihanaliza concepe socializarea ca proces de instruire a individului cu regulile de comportament social adecvat si in cunoasterea comportamentului deviant pentru a fi evitat.

Socializarea il formeaza pe copil sa insuseasca valorile societatii in termenii de "bun" si "rau" si sa controleze orice inclinare innascuta catre placeri sau conduite neacceptate de catre societate. Individul traieste permanent tensiunea dintre necesitatea de a-si adapta comportamentul sau la cerintele sociale si impulsurile lui catre acele activitati nepermise social. Socializarea rezolva aceasta contradictie, orientandu-l pe individ numai spre normele, valorile si regulile sociale.

Antropologii examineaza socializarea in procesele de enculturare, adica actul prin care noii membri ai societatii interiorizeaza toate componentele culturii: limba, traditiile, obiceiurile, miturile, folclorul. Insusirea valorilor si normelor culturii dintr-o alta societate este procesul de aculturatie.Sociologii afirma ideea ca socializarea este actul de pregatire a individului pentru participarea la viata de grup.

Oamenii sunt formati pentru a deveni membri ai grupurilor de apartenenta - familie, scoala, loc de munca, grup de prieteni etc., pentru cunoasterea si intelegerea altor grupuri in care nu vor fi niciodata membri, insa sunt obligati sa comunice cu ele - banci, spitale, sectii de politie, firme etc.Sociologic, socializarea a fost privita din mai multe perspective. Doctrina functionalista concepe socializarea ca mecanismul esential pentru integrarea fiintei umane in societate.

Ea joaca un rol critic in mentinerea echilibrului societal si in posibilitatea societatii de a-si indeplini scopurile.Procesul transformarii fiintei umane in indivizi care sunt capabili sa functioneze coerent si productiv in cadrul societatii incepe in copilarie. El continua cu trecerea oamenilor in noi pozitii sociale si noi relatii sociale.Un element important in socializare, conform perspectivei functionaliste, este ceremonia trecerii: o ceremonie care marcheaza si celebreaza trecerea unei persoane de la un statut la altul.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.