Intelegeri monopoliste

Trimis la data: 2008-02-18 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1004
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Intelegeri monopoliste.Reguli privind concurenta cuprinsa in Trataul instituind Comunitatea Europeana sunt, se pare , corolar al prevederilor comunitare relative la libera circulatie a marfurilor intrucat scopul edicatrii lore este cel de a asigura o concurenta libera, nedistorsionata, care sa promoveze circulatia neangradita a marfurilor sis a impiedice aparitia unor restrictii in functionarea pietei comune, care pot sa afecteze comertul dintre statelel membre, interesul general al intreprinderilor si consumatorilor.

Intelegeri monopoliste
Acordurile, decizile sau practicile concertate, interzise sunt convenite, luate respectiv realizate intre interprinderi si asociatii de intreprinderi dupa caz. Cat priveste notiunea de intreprinderi, textul legal nu formuleaza nici o definitie, desi ea este folosita in diverse contexte dar din enumerarea cu titlu exemplificativ a unor domenii ale acordurilor, deciziilor si practicilor s-ar putea deduce ca ar putea fi in cauza oricare intreprindere care desfasoara o activitate economina intr-un sens extrem de larg- productie, comert, servicii, investitii, indiferent daca este persoana fizica sau persoana juridica capabile de a dobandii drepturi si de a-si asuma obligatii in cadrul concurential comunitar.

Curtea de Justitie si Comisia au dat o larga interpretate conceptului respectiv, evidentiind faptul ca nu este necesar ca entitatea in cauza sa aibe personalitate juridica, astfel, in masura in care ea este angajata intr-o activitate comerciala, ea intra in sfera termenului respectiv, ca o persoana fizica ar putea , de asemenea, sa constituie o intreprindere, cu conditia ca ea sa fie angajata intr-o activitate comerciala si ca nu este necesar sa actioneze ca fiind motivata de un profit.

In privinta socetatiilor, nu intereseaza daca ele sunt civile sau comerciale ori cooperative, si nici forma lor juridica. Alegerea unei forme juridice nu ar putea afecta natura economica a activitatii exercitate. Pot fi luate in considerare si entitatile juridice care nu imbraca forma socetatii, precum grupurile de inters economic, asociatiile si fundatiile.

CATEGORII DE INTELEGRI MONOPLISTE
Art.81 parag.1 din Trataul instituind Comunitatea Europeana enumera cele tri categorii de intelegri monopoliste : acordurile intre intreprinderi; decizile asociatilor de intreprinderi si practicile concertate.

a) Acordurile intre intreprinderi
Acestea constau in intelegeri urmare carora acestea isi exprima vointa intr-un mod detrminat. Acetse intelegri pot sa ia forma unor acorduri pentru impartirea pietelor de desfacere sau a pietelor de aprovizionare, tranzactii, acorduri de adaptare a preturilor de import la nivelul preturilor nationale, achizitii de actiuni intr-o socetate concurenta.

Nu prezinta importanta faptul ca acordul s-a incheiat in scris sau in ca s-a perfecat numai oral.dupa cum nu are relevanta imprejurarea ca el este public sau secret ori ca a fosts au nu a fost semnat sauc calificarea juridica pe care i-au dat-o partile, important este doar faptul ca intreprinderile se obliga se aplice intelegerea la care s-a ajuns.

Regula prohibitiva privind concurenta se aplica atat acordurilor incheiate pe line orizontala, in care partile se situeaza pe acelasi palier al procesului economic, cat si celor perfecatate pe linie verticala in care intreprinderile se situeaza pe palier diferit.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.