Inteligenta emotionala

Trimis la data: 2011-07-13
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 8.47 / 10
Downloads: 3827
Autor: Neagu Raluca Mihaela
Dimensiune: 58kb
Voturi: 153
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scopul alegerii temei "Inteligenta emotionala" il reprezinta in primul rand, dorinta de aprofundare a acestui domeniu mai putin abordat si in al doilea rand, constientizarea importantei dezvoltarii inteligentei emotionale intr-o organizatie. Obiectivele generale ale acestei lucrari urmaresc definirea si intelegerea termenului de inteligenta emotionala prin prezentarea unor situatii reale din organizatie, care au legatura cu recunoasterea propriilor stari sufletesti si abordarea starilor sufletesti ale celorlalti, precum si invatarea modului in care acestea pot fi folosite.
Structura lucrarii este concretizata in 3 parti importante:
Prima parte cuprinde stadiul cunoasterii inteligentei emotionale. In aceasta parte am incercat sa abordam termenul de inteligenta emotionala din punct de vedere teoretic, apeland la literatura de specialitate din domeniu. In cea de-a doua parte am incercat sa aducem in discutie asumarile neurolingvistice, mai precis am prezentat cele 4 pozitii perceptuale prin diverse situatii reale din organizatie.

Cea de-a treia parte a lucrarii, si ultima, cuprinde propriile solutii si imbunatatiri care am considerat ca ar fi necesar de adus in discutie, precum si o sugestie suplimentara. Pentru a face o mica introducere in tema, putem defini pe scurt inteligenta emotionala, ca fiind imaginea creata atat despre sine, cat si despre ceilalti.

Importanta dezvoltarii acesteia este mai putin cunoscuta. Dar oare cat de importanta este inteligenta emotionala in viata si in organizatie?
Desi multe persoane sunt de parere ca testele IQ ar previziona mai bine obtinerea pe viitor a succesului, in realitate multe studii au demonstrat faptul ca inteligenta emotionala joaca un rol mult mai important decat intelectul in obtinerea succesului atat in viata, cat si la locul de munca. Mai precis, un om de succes are nevoie de 80% inteligenta emotionala si doar 20% intelect.

Definirea inteligentei emotionale
In 1980, psihologul Howard Gardner a scris despre "inteligenta multipla". Potrivit acestuia inteligenta poseda sapte dimensiuni diferite, si anume: spatiala, kinestetica, muzicala, lingvistica, logico-matematica, interpersonala si intrapersonala. El a argumentat faptul ca inteligenta intrapersonala si interpersonala joaca un rol important pentru succesul in viata la fel ca acele abilitati cognitive, care sunt evaluate in testele IQ standard.

"Pentru lumea afacerilor, inteligenta emotionala - o combinatie intre inteligenta interpersonala si cea intrapersonala a lui Gardner - este cel putin la fel de importanta ca si cea logico-matematica ."

Inteligenta emotionala cuprinde :
-Inteligenta Intrapesonala - determina stari, sentimente sau alte stari mentale, care ne pot afecta comportametul;
-Inteligenta Interpersonala sau sociala - intelegerea emotiilor celorlalti, folosind informatia ca un ghid de comportament si pentru a construi si mentine relatiile interumane.

In 1990, psihologii Peter Salovey si John Mayer au popularizat termenul de inteligenta emotionala, definindu-l ca o forma de inteligenta sociala care implica abilitatea de a monitoriza propriile sentimente si emotii, precum si ale celorlalti si folosirea aceastei informatii pentru a influenta propriile ganduri si actiuni."

Testele IQ erau intelese in trecut, ca fiind niste preziceri, cu un grad ridicat de acuratete, legate de performantele pe care un individ le poate avea la scoala. Oricum, cu timpul cercetatorii au inteles ca inteligenta este ceva mult mai complex decat au crezut la inceput, si ca sunt necesare mult mai multe abilitati in afara de cea intelectuala pentru a reusi in viata.

Intelegerea inteligentei emotionale
Cele mai importante aptitudini pentru inteligenta emotionala sunt: ascultarea activa, interpretarea comunicarii nonverbale si interpretarea propriilor stari afective. Mai precis, pentru a intelege mai bine inteligenta emotionala trebuie sa pornim mai intai de la a ne cunoaste pe noi insine.

In cele mai recente carti si articole despre acest subiect, sunt oferite mai multe modele de inteligenta emotionala, pentru a intelege mai bine acest termen si componentele lui. Dintre toate modelele de inteligenta emotionala ne vom opri la cel oferit de Adele B. Lynn in cartea sa numita The EQ Difference: A Powerful Plan for Putting Emotional Intelligence to Work. Adele B. Lynn a introdus metoda de auto-instruire necesara pentru monitorizarea propriului comportament si pentru evaluarea lui. Aceasta metoda s-a dovedit a fi foarte eficienta in ajutarea oamenilor de a-si dezvolta inteligenta emotionala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.