Inteligenta multipla si interese profesionale

Trimis la data: 2014-03-28 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 62 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mitr coco Dimensiune: 155kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cercetarea de fata si-a propus sa evidentieze diferentele referitoare la tipul de inteligenta si interesele profesionale existente in functie de profilul liceal ales si genul subiectilor investigati. Pentru realizarea studiului s-au utilizat doua chestionare si anume, Inventarul de Interese Profesionale Holland si Exercitiul Gardner de identificare a tipului de inteligenta. Holland a elaborat Teoria personalitatii profesionale iar prin aceasta atesta existenta unei legaturi intre profesie si tipul de personalitate, acest lucru reprezentand factorul principal in alegerea profesiei.

Orice persoana isi cauta ocupatii care sa fie congruente cu personalitatea sa si care sa-i permita sa-si exercite aptitudinile si sa-si valorifice calitatile deoarece o buna potrivire conduce la succes si satisfactii. Holland considera ca oamenii manifesta interese diferite pentru lucrul cu oameni sau obiecte si preferinte pentru lucrul cu idei sau fapte, in functie de tipul lor de personalitate: realist (R), investigativ (I), artistic (A), social (S), intreprinzator (E) si conventional (C).

Celalalt concept abordat, inteligenta multipla a fost introdus de Howard Gardner in Teoria Inteligentelor Multiple. Semnificatia acestei teorii este extinderea conceptului de inteligenta traditionala din sfera logico-matematica si verbal-lingvistica spre alte disponibilitati ale omului de interactionare cu lumea si se subliniaza faptul ca fiecare om are mai multe tipuri de inteligenta, si anume: inteigenta verbal-lingvistica, logico-matematica, muzical-ritmica, corporal-kinestezica, vizual-spatiala, intrapersonala si interpersonala, naturalista.

Scopul cercetarii a fost acela de a demonstra existenta unor unor asocieri intre interesele profesioanle si inteligenta multipa in functie de genul subiectilor si in functie de profilul liceului in care elevii invata. Pentru realizarea studiului prezent am folosit un esantion format din 60 de subiecti cu varste cuprinse intre 16 si 18 de ani, elevi de clasa a XI-a, dintre care un lot de 30 din clasa cu profil real si restul din clasa cu profil uman, apartinand Colegiului National Carol I din Craiova. In functie de gen, au participat 16 subiecti de genul masculine si 44 subiecti de genul feminin.

Studiul se bazeaza pe rezultatele obtinute prin intermediul a doua chestionare si anume, Inventarul de Interese Profesionale Holland si Exercitiul Gardner de identificare a tipului de inteligenta. Subiectii au fost intervievati in clasa in prezenta unui operator implicat in cercetare si in prezenta unui profesor. Subiectii au fost informati in legatura cu cercetarii inainte pentru a se obtine consimtamantul acestora in vederea derularii cercetarii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.