Interceptarea - ascultarea telefoanelor

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 8.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obsesia ascultarii telefoanelor fixe inainte de 1989 a capatat o noua dimensiune. Aceea a ascultarii telefoanelor mobile. Presa a avut si are suspiciuni justificate privind savarsirea acestor practici in mod ilegal si abuziv de catre serviciile secrete romanesti. Dar pe langa aceste actiuni de abuz din partea unor institutii ale statului, exista si interceptari ilegale din partea unor companii private de securitate. In marea lor majoritate, acestea au in componenta lor fosti ofiteri de Securitate, pentru care incalcarea drepturilor omului a reprezentat, ani de zile, un mod de viata.
Nici acum, dupa 13 ani, SRI nu intelege sau nu vrea sa se supuna unor reguli democratice privind legalitatea si transparenta interceptarilor convorbirilor telefonice. Demersurile societatii civile, un partener aproape inexistent pentru mostenitoarea fostei Securitati, s-au lovit continuu de un zid. Opacitate, tacere sau pur si simplu ignorare cu buna stiinta a societatii civile din partea SRI. In tot acest timp, institutia condusa de Radu Timofte ne da o lectie de cinism. Ne spune, intr-un documentar, cum se pot asculta telefoanele mobile. Mai ales in mod "accidental". Documentarul este interesant si il prezentam azi pe larg. SRI da si sfaturi. Un singur lucru nu da SRI: dovada irefutabila ca nu face interceptari ilegale.

Interceptarea, interesul organelor guvernamentale
Potrivit specialistilor in comunicatii ai SRI, in sistemul NMT, care este considerat cel mai vulnerabil, informatiile sunt transmise in clar, iar monitorizarea convorbirilor este la indemana oricarei persoane interesate care si-a procurat un scanner, in timp ce in sistemele GSM, DCS si CDMA, informatia este transmisa conform unui algoritm care asigura un anumit grad de protectie, putand fi interceptata doar cu aparatura adecvata, pe o raza de cativa kilometri in jurul vorbitorului. Totusi, nici o retea de telefonie mobila nu asigura o securitate deplina a convorbirilor.

Chiar si sistemul CDMA promovat recent este depasit, existand deja alternative mai performante. Doar aparitia microprocesoarelor biologice, mai puternice decat cele actuale de cateva milioane de ori, imbunatateste perspectiva in domeniul criptarii.GSM (Sistemul Global de Comunicatii Mobile) este un sistem european de comunicatii mobile creat in 1986. Prima lansare comerciala a avut loc in anul 1991, iar de atunci toate tarile europene au adoptat acest sistem de comunicatii.

Dezvoltarea tehnologica la care s-a ajuns face insa posibila existenta unor functiuni mai mult sau mai putin ascunse ale mobilelor telefonice, care permit transformarea acestora in dispozitive de interceptare a discutiilor purtate in vecinatatea lor, fara stirea posesorului, sau ale echipamentelor din centrul de comutatie GSM, care permit accesul neautorizat la convorbiri.

Amploarea mondiala pe care au luat-o comunicatiile mobile, precum si rapida dezvoltare ce se preconizeaza in continuare au intensificat interesul organismelor guvernamentale pentru interceptarea acestora, ceea ce a impus fabricarea de catre tot mai multe firme a unor echipamente de interceptare care sa asigure facilitatile dorite de cei interesati.

Angajatii unor operatori asculta convorbiri
Potrivit unor surse neoficiale, se comercializeaza ilegal echipamente destinate interceptarii convorbirilor sau blocarii pe timp limitat a accesului unor abonati in retelele de telefonie mobila, angajatii unor operatori asculta convorbiri, divulga informatii despre traficul unor abonati, ori selecteaza si inregistreaza mesajele vocale sau scrise, iar unele persoane cerceteaza si experimenteaza tehnici de interceptare a comunicatiilor mobile cu sprijinul ilicit al unor angajati ai operatorilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.