Interceptarile si inregistrarile audio-video - mijloace de proba in procesul penal

Trimis la data: 2012-12-03 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 30 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Turcanu larisa Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Libera dezvoltare a personalitatii umane este expresia juridica a libertatii nespecificate, necategorizata, a libertatii de actiune in sensul pur, redusa la esenta sa, indispensabila individului uman care se construieste. Singura definire a libertatii implicata de acest drept este ideea de dezvoltare. Liberatatea trebuie sa fie din aceasta perspectiva absoluta, si nu poate fi vazuta decat ca esenta a liberalismului. Libera dezvoltare a personalitatii tine astfel de lumea valorilor, discutia purtata asupra existentei acesteia in cele doua sisteme juridice devenind si un discurs al constitutionalizarii valorilor, vazut ca " proces prin care se depaseste opozitia dintre dreptul pozitiv si jusnaturalism, in profitul unei relatii mai armonioase intre drept si putere".

Dreptul la libera dezvoltare a personalitatii umane nu poate fi vazut in lipsa protectiei alegerilor personale, private prin intermediul carora individul exercita libertatea de actiune care are ca finalitate dezvoltarea personalitatii sale. Libera dezvoltare apare in primul rand ca un corolar al libertatii generale de actiune a individului in sensul dezvoltarii personale; dreptul la libera dezvoltare impune dezvoltarea si libertatea de a actiona ca botiuni intersanjabile, ecuatie in care demnitatea umana permite cel mai bine captarea obiectul liberei dezvoltari a personalitatii umane.

Dreptul la libera dezvoltare a personalitatii priveste astfel omul in afara cadrului descris de drepturile si obligatiile specifice calitatii sale de subiect de drept, extinzandu-se si asupra acelor aspecte care in mod curent nu sunt atasate personalitatii juridice asa cum este situatia cadavrului sau embrionului. In cadrul dezbaterilor pe marginea raportului dintre Constitutie si viata privaat desfasurate in cadrul lucrarilor Anuarului international de justitie constitutionala din anul 2000 se precizeaza doua forme ale acestui raport: cea in care constitutiile nu fac nici o referire la viata privata, acest drept fiind dezvoltat pe cale jurisprudentiala si sistematizat ulterior de doctrina,

si cea in care se incadreaza constitutiile moderne, care garanteaza de o maniera explicita un drept la respectul vietii private. Potrivit acestei tipologii, textele constitutionale franceze fac parte din prima situatie descrisa, atata timp cat in ordinea constitutionala a acestei tari nu se regaseste nicio dispozitie care sa prevada dreptul la respectul vietii private asa cum o face Constitutia Romaniei din 1991 care prevede in articolul 26 ca "Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata".

Asemeni Constitutiei altor state, Constitutia Romaniei de la 1991 nu se opreste la proclamarea vietii intime, familiale si private, regasite in art. 26, inregistrand protectia constitutionala a dreptului vizat prin consacrarea unor aspecte ale acestuia care beneficiaza de protectie specifica. In aceasta directie se inscrie garantarea dreptului inviolabilitatii domiciliului in baza art. 27 din Constitutie, a secretului corespondentei de catre art. 28 si a libertatii de casatorie proclamat de art. 48.

In acest punct, al consacrarii unei protectii specifice anumitor aspecte ale vietii private, Constitutia Romaniei urmeaza exemplul instituit de Legea Fundamentala a Republicii Federale Germania, care consacra la randul sau protectia constitutionala a principiului inviolabilitatii domiciliului si al secretului corespondentei prin art. 13 si respectiv 10 LF .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.