Interdisciplinaritatea in procesul evaluarii formative

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.07 / 10
Downloads: 1749
Autor: Andre Marginean
Dimensiune: 22kb
Voturi: 38
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Va veni o zi cînd progresul unei naţiuni va fi apreciat nu după potenţialul economic sau militar şi nu după măreţia capitalelor, ci în dependenţă de prosperarea populaţiei – nivelul de sănătate, nutriţie şi educaţie, remunerarea echitabilă pentru munca prestată, respectarea drepturilor civile, măsurile privind ocrotirea şi dezvoltarea fizică şi intelectuală a noii generaţii.
Profesorul este acel care sădeşte în sufletul copiilor seminţele cele mai de preţ: ale binelui, frumosului şi dreptăţii. Direcţia principală a activităţii profesorului de azi este – educarea noii deneraţii – o sarcină dificilă în condiţiile actuale. În misiunea mea de pedagog, consider că important de a cultiva elevilor valorile morale şi spirituale ale neamului.

A educa oameni în adevăratul sens al cuvîntului, competitivi şi apţi de a crea ceva frumos pentru viitor – asta nu este atît de simplu:
„E uşor să fii fiară –
E uşor să fii zeu,
Însă om să fii în viaţă
Este cel mai greu.”

Apare întrebarea: „Există oare vre-o activitate mai importantă decît supravegherea şi educarea viitorilor cetăţeni?”. Aceasta este activitatea profesorilor zi de zi. Anume profesorii sunt acei care au menirea de a găsi acea cheiţă fermecată pentru a deschide uşa spre inima fiecărui copil, de al proteja, de al învăţa să se descurce în viaţă. Şi cea mai mare mulţumire, dovadă sunt aprecierile respectuoase ale discipolilor.

SUCCINTĂ DESCRIERE A EXPERIENŢEI PROFESIONALE
Activez în calitate de profesoară din 1982, după absolvirea Universităţii de Stat „Alecu Russo”, din Bălţi, facultatea de disciplini tehnice cu specialitate adăugătoare fizica, la început la şcoala profesională din satul Zguriţa, apoi în satul Cotova.
Există două praguri peste care păşim cu o deosebită emoţie. Primul este pragul casei părinteşti, unde am văzut lumina zilei şi cel de-al doilea este pragul şcolii, unde am învăţat a fi oameni.

În pragul şcolii ne întîlnesc profesorii, cei care ne deschid larg uşile spre înţelepciune. Şcoala medie absolvită în 1975 a fost punctul de pornire în misterioasa lume a pedagogiei. Alegerea meseriei de pedagog nu a fost o întîmplare. A fost un îndemn al inimii. Mi-a plăcut mult atmosfera din şcoală, profesionalismul dascălilor, maiestria lor de a organiza anumite activităţi, a răspunde la întrebări, a dirija procesul educaţional şi stima ce le-o purtau oamenilor din sat.
Am lucrat mai mult de 20 de ani în calitate de învăţătoare la clasele primare. Am educat pentru promoţii. În calitate de profesoară de fizică lucrez al patrulea an.

A mai fost ceva. Dragostea faţă de copii, fără de care nu poate exista un profesor. În sfîrşit, am ajuns să altoiesc această dragoste discipolilor mei, sperînd că abilităţile de gîndire logică, analizză, sinteză, creaţie, dezvoltare pe parcursul orelor de fizică, să modeleze nişte personalităţi moderne, active, responsabile de viitorul lor şi a urmaşilor lor.

INTERDISCIPLINARITATEA ÎN PROCESUL EVALUĂRII FORMATIVE.(prezentarea temei de cercetare)

Tema de cercetare profesională pe care mi-am ales-o este „Interdisciplinaritatea în procesul evaluării formative”. Conform definiţiei „evaluarea este un proces de bază în instruire, alături de predare şi învăţare şi arată eficienţa, eficacitatea, progresul, reuşita, succesul, performanţele sau reversul lor, pentru fiecare elev, dar şi profesor, şcoală”, (Elena Zoiţă).

Evaluarea este un proces continuu de prelucrare a informaţiei, care trebuie să aibă loc în toate etapele lecţiei. Elevii folosesc evaluarea asupra procesului instructiv pentru a face reviziuni care le vor permite să-şi dezvolte propriul proces de identificare a informaţiei.

Interdisciplinaritatea este transferul de concepte şi metodologie dintr-o disciplină în alta. Etapa actuală de dezvoltare a unei ştiinţe se caracterizează prin legătura şi interpătrunderea mereu crescîndă a ştiinţelor, în special al interdisciplinarităţii fizicii cu alte disciplini ca: matematica, chimia, ştiinţele naturii, biologiei, istoriei, limbii române, etc.

Care sunt avantajele interdisciplinarităţii?
- Este vorba, mai întîi de toate despre individualizarea procesului de predare – învăţare. Subiectele propuse pentru studiere sunt aceleaşi pentru toţi elevii, dar procesul şi rezultatele vor fi diferite de la elev la elev.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.