Interjectiile si onomatopeele

Trimis la data: 2012-04-24
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 366
Autor: Stelianna stelianna
Dimensiune: 20kb
Voturi: 22
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Interjectia este partea de vorbire neflexibila care exprima direct sau indirect stari psihice emotionale sau volitionale ori reproduce cu aproximatie sunete si zgomote:
a. o stare sufleteasca: "Ah, mama tu ! Ce slaba esti!" (G. Cosbuc).
b. un indemn: -Haide, fata, la ogor!/-Ba, mama, ochii ma dor!.
c. adresare: " Ia ascultati, mai, zise Gerila...(I. Creanga);
Interjectiile sunt cuvinte de tip special ce se deosebesc atat de partile de vorbire de sine statatoare care exprima notiuni propriu-zise, cat si de instrumentele gramaticale (prepozitii si conjunctii) care redau raporturile dintre notiuni. Interjectiile nu denumesc, ci redau succint diferite emotii, sentimente, impulsuri de vointa ale vorbitorului sau zgomote din natura.
Adesea rostirea lor este insotita de anumite gesturi ( mimica, maini).

Interjectiile apar totdeauna cu valori afective, pe care le redau mai nuantat decat cuvintele obisnuite. Ele apartin, de fapt, mesajului vorbit, in textul scris, fiind doar marci ale oralitatii si aparand exclusiv in stilul beletristic, in vorbirea populara si
familiara. Frecventa interjectiilor intr-un text este deci un indice al expresivitatii si al oralitatii acestuia.

Si din punct de vedere morfologic interjectiile difera de celelalte cuvinte: sunt amorfe (nu-si schimba forma - n-au gen, numar, caz ) vorbire flexibile of - oftat; vai - vaiet; poc - pocnet; sau fac parte din componenta unor unitati frazeologice (vai si amar, cu chiu cu vai, aoleu si vai de mine).

Clasificarea interjectiilor dupa structura si dupa origine
Dupa structura interjectiile sunt: simple, compuse si locutiuni interjectionale si alte cuvinte folosite cu aceasta valoare:
a) primare, care au un corp fonetic:
- dintr-o vocala (a!,o,!e!): "O, vin in parul tau balai /S-anin cununi de stele... " (M. Eminescu);
- dintr-un diftong (ai! ,, ei! , ia! ): "Ei,ei ! Acum groapa este gata, - zise Sfanta Duminica." (I. Creanga);
- interjectii bisilabice: Aho!, Oho!, Elei!, Ehe,! Aha!

b) interjectiile compuse sunt mai putin numeroase si se formeaza fie prin alaturarea a doua interjectii diferite, fie prin repetarea aceleiasi interjectii: haide-hai, hai-hai; ei,as!, ei, na!
c) locutiunile interjectionale sunt sintagme legate in componenta carora intra o interjectie primara si un alt cuvant cu valoare interjectionala ia uite! ia te uita! ia vezi! nu zau! ei asta-i!
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.