Interpretarea legii civile

Trimis la data: 2012-12-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: floryn Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
O lege nu se va citi niciodata ca un roman de buzunar. Textul de lege, de cele mai multe ori, trebuie descifrat, adica interpretat. La o prima vedere acest lucru poate starni nedumerire. In adevar, poate sa surprinda ca legea care este expresia unei vointe ferme emanate de la organele legiuitoare ale statului, cere totusi, pentru a fi pusa in aplicare, o interpretare. Aceasta necesitate rezulta din aceea ca situtiile din viata sociala sunt foarte diversificate, asa incat in majoritatea cazurilor o anumita situatie concreta nu se incadreaza perfect in prevederile unei reguli de drept.
Referate similare: Judecatoria - caiet de practica

Or, pentru a realiza o astfel de suprapunere trebuie sa se cerceteze semnificatia exacta a legii si sa determine precis ipotezele pe care ea le guverneaza. Numai in cazuri relativ rare prevederea expresa a legii coincide cu circumstantele de fapt, caz in care interpretarea nu este necesara.

Prin interpretarea legii civile "intelegem operatiunea logico-rationala de lamurire, explicare a continutului si sensului normelor de drept civil, in scopul justei lor aplicari prin corecta incadrare a diferitelor situatii din viata practica".

Aceasta definitie - contine trei elemente:
- interpretarea legii este o etapa a procesului de aplicare a legii civile.
- continutul interpretarii este lamurirea sau explicarea sensului.
-scopul interpretarii - este corecta incadrare a diferitelor situatii din circuitul civil, ceea ce asigura justa aplicare a legii civile.

Clasificarea interpretarii civile:
1. In functie de forta sa (obligatorie sau neobligatorie) se distinge :
- interpretarea oficiala (obligatorie)
- interpretarea neoficiala (neobligatorie)

2. In functie de rezultatul interpretarii deosebim:
- interpretarea literala (declarativa)
- interpretarea extensiva
- interpretarea restrictiva

3. Dupa metoda de interpretare folosita
- interpretarea gramaticala
- interpretarea sistematica
- interpretarea istorico teleologica
- interpretarea logica

1. Interpretarea oficiala si interpretarea neoficiala
De regula, exista doi interpreti care sunt abilitati pentru a interpreta o lege; organul legislativ si judecatorul. Primul are aceasta competenta pentru ca el este autorul legii iar al doilea are aceasta putere in virtutea principiului separatiei puterilor in stat.
Dupa organul care face interpretarea legii civile aceasta poate fi:

Interpretarea oficiala - este realizata, in exercitarea atributiilor ce-i revin potrivit legii de catre un organ de stat ce apartine puterii legislative, executive sau judecatoretti, sunt interpretari oficiale, dupa caz:
a) interpretarea autentica, data de insusi organul care a edictat norma supusa interpretarii - Guvernul, Parlamentul etc.
b) interpretarea legala, data de un anumit organ al statului anume imputernicit prin lege sa interpreteze legile

c) interpretarea judiciara, data de instantele judecatoretti cu prilejul aplicarii normei la situatii juridice concrete, cu ocazia solutionarii litigilor supuse competentei acestor instante.Interpretarea neoficiala (doctrinara) este facuta de persoane care nu au calitate oficiala de organe ale statului si deci interpretarea data de ele nu are forta obligatorie, dar se alica adesea datorita fortei de convingere a argumentelor pe care se bazeaza. Astfel este interpretarea "doctrinara", facuta de catre specialisti in studiile lor stiintifice; nu mai putin de catre avocati in pledoariile si mai ales in concluziile lor scrise.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.