Interpretarea simbolurilor

Trimis la data: 2010-08-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.45 / 10
Downloads: 0
Autor: Corin Bucur
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Interpretarea simbolurilor este in atentia a numeroase discipline: istoria civilizatiilor si religiilor, lingvistica, antropologia culturala, critica de arta, psihologia, medicina. De fapt, se constata ca toate stiintele care studiaza omul, sub diferitele lui aspecte, se intalnesc in activitatea lor de cercetare cu anumite simboluri, fiind astfel obligate sa-si conjuge eforturile pentru descifrarea si interpretarea acestora.
Mircea Eliade a evidentiat de nenumarate ori importanta unei hermeneutici valide pentru conservarea, redescoperirea si potentarea sensurilor fundamentale ale simbolurilor. "Problema centrala si cea mai dificila ramane, evident, interpretarea. In principiu, chestiunea validitatii unei hermeneutici se poate ridica oricand. Prin multiple confruntari de informatii, cu ajutorul unor asertiuni clare (texte, rituri, monumente istorice) si al aluziilorape jumatate invaluite, putem demonstra la obiect ce vrea sa spuna un simbol sau altul'.

Validitatea simbolului ca forma de cunoastere nu depinde insa de puterea de intelegere a unui individ sau a altuia. Texte si monumente simbolice dovedesc din plin ca, cel putin pentru anumiti membri ai unei societati arhaice, simbolismul Centrului este transparent in intregul lui; restul societatii se multumea sa participe la simbolism. De altfel, sunt dificil de precizat limitele unei astfel de participari: ea variaza in functie de un numar nedeterminat de factori. Tot ce putem spune este ca actualizarea unui simbol nu este mecanica: ea se afla in .relatie cu tensiunile si cu alternantele vietii sociale, in ultima instanta cu ritmurile cosmice".

Interpretarea simbolurilor este actul de punere in relatie a mijlocului cu obiectul, de catre constiinta interpretativa. In mterpretare este foarte importanta transparenta simbolurilor. Aceasta transparenta are implicatii importante in relatia dintre constiinta interaretativa si mijlocul prin care este desemnat simbolul. Ca urmare, un univers de simboluri poate fi netransparent pentru o constiinta interpretativa, cu deosebire in cazul in care nu exista nici o legatura intre universul cultural al constiintei interpretative si universul cultural in care functioneaza simbolurile respective.

Acelasi simbol va avea culori si sensuri diferite in functie de indivizi, popoare, etnii, epoci istorice sau chiar c1imatul unor perioade. Lucrul este plauzibil daca avem-in vedere ca "simbolul este strans legat de psihologia colectiva...ca simbolul se scalda intr-un mediu social chiar daca s-a ivit intr-o constiinta individuala". Mai mult decat atat, putem afirma, impreuna cu Mircea Eliade, ca ansamblurile de "simboluri nu sunt.. descoperiri spontane ale omului ci creatii ale unui complex cultural bine delimitat, elaborat si vehiculat de anumite comunitati umane ..."

Interpretarea stiintifica a simbolurilor va depinde de progresul general al stiintelor si, mai ales, de cel inregistrat de ansamblul stiintelor socio-umane. umane.In asteptarea dezvoltarii acestor stiinte, trebuie sa remarcam, insa, ca diferitele interpretari, posibile astazi, cu privire la numeroase simboluri au anumite puncte de convergenta. S

e constata totusi, ca sensul lor fundamental nu este intotdeauna acelasi, el variaza in functie de ariile culturale, in functie de indivizi si societati, precum si de situatia acestora la un moment dat. " Iata de ce interpretarea simbolului -afirma Jean Chevalier si Alain Gheerbrant - trebuie sa se inspire nu numai din reprezentarea lui, ci si din dinamica acestuia, cufundandu-l in mediul sau cultural si determinandu-I rolul hic et nunc".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.