Interpretari inedite ale simbolismului din doua snoave apartinind lui Ion Creanga

Trimis la data: 2009-03-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 12
Nota: 9.31 / 10
Downloads: 0
Autor: Ilinca Vladimir
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Basmele lui Creanga apartin familiei miturilor de tip complet, desfasurindu-se intr-o lume consecventa cu ea insasi, in logica supranaturalului, caci si acesta are o logica proprie. "Supranaturalul" nu inseamna in afara sau deasupra legilor Universului, ci deasupra planului nostru de existenta, care e unul din planurile indefinite, constituind Cosmosul total, si anume planul "Omului Universal", cum i se mai spune. Indefinitatea planurilor de fire este solidara cu diversitatea lor; ierarhizarea face ca planurile superioare sa fie cauzale fata de planurile inferioare, deci conditionindu-le. Este exact raportul de dependenta ireversibila a lumii noastre fata de lumea basmelor.
Incintati, uimiti de atmosfera basmului si de torsul lui "Insira-te margarite", multi ar fi ispititi sa recunoasca o calitate mitica, adica simbolica, numai basmului. Eroarea este imediat perceptibila la cea mai mica cercetare: nimic in lumea noastra nu-si are ratiunea in el insusi, ci, imediat, in planul superior lui; orice amanunt al vietii si al lumii inconjuratoare este in mod necesar simbolic, pentru ca este "reprezentativ", are o calitate simbolica existentiala, fireasca.

A trai lumea simbolic inseamna a o recunoaste ca oglindire analogica, adesea in sens invers, a unui plan superior. De aceea, lucrurile cele mai mici din lumea noastra simbolizeaza lucruri cu atit mai mari din lumea imediat superioara, dar cu atit mai greu de interpretat. Prin urmare, o snoava, o jitie, o cimilitura, o framintare de limba, sint, intr-un anume sens, mai greu de interpretat decit Harap-Alb. Simbolismul calului nazdravan , caruia ii cresc 24 de aripi, dupa ce s-a regenerat printr-o cura de jaratec, este mai vizibil decit acel al unei rime; pe linga secretul natural, se mai adauga si acel al abjectiunii si al infimului.

vedea divinitatea lui Hristos cind se transfigureaza pe Thabor, cind invie, cind se inalta la cer, cind va veni a doua oara la Judecata - este lucru usor; dar s-o vezi in acel care minca cu vamesii si pescarii, in arestatul din pretoriul lui Pilat, gol pina la briu, rege derizoriu cu coroana de spini si sceptru de trestie, scuipat si batut, in cel spinzurat pe cruce, pedeapsa rezervata sclavilor, in cadavrul de pe Golgota, este mult mai greu, deoarece Dumnezeu se oculteaza pe sine insusi, pentru ca lumea sa poata exista; si mai greu este simbolismul bufoneriei, al risului, care adauga nalucirii lumii caracterul sau iluzoriu, grotescul.

Nu se poate da o importanta minora povestirilor mici, snoavelor, si cimiliturilor lui Creanga si ale altora, bineinteles pentru ca "nu stii de unde sare puricele", detaliul cel mai infim, cel mai ridicol al vietii de toate zilele, fiind susceptibil de multe sensuri pe planuri diverse, cu rasunete nebanuite, prin transpozitia lor indefinita. Lipsa de comuna masura intre Principiu si Manifestare interzice autonomia oricarui lucru, oricarui gest, cit de infim ar fi el, din lumea fenomenala. Nuvela-basm Soacra cu trei nurori, lipsita de elementul miraculos si totusi profund initiatica, este, din acest punct de vedere, un avertisment pentru cititorul atent.

Amintim ca exemplu tipic de literatura esoterica, lipsita de incadrare fantastica, Decameronul lui Bocaccio, acesta facind parte, ca si Dante, din organizatia secreta initiatica Fede Sante [ordin de filiatie templiera, in care sint utilizate cele mai importante simboluri ale hermetismului crestin. Dante Alighieri (1265-1321) se oare ca ajunsese la un moment dat unul din sefii acesteia, descriind in a sa Divina Comedia fazele succesive pe care le parcurge constiinta initiatului pentru a atinge nemurirea. Membrii acestei organizatii isi spuneau fedeli d'amore].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.