Interviu cu George Emil Palade

Trimis la data: 2002-10-20
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 6.93 / 10
Downloads: 1750
Autor: Catalina
Dimensiune: 70kb
Voturi: 151
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Născut în 1912 la Iaşi, profesorul George Emil Palade a absolvit Medicina la Bucureşti, unde a studiat între 1930 – 1940, înainte de a se muta la Institutul Rockefeller de Cercetări Medicale din New York în 1946. Cea mai prestigioasă realizare a profesorului Palade este descoperirea ribozomilor, prin tehnici de microscopie electronică. Pentru această descoperire, profesorul Palade a fost distins, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve, cu Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în 1974. Dialogul de mai jos a fost acordat în 11 februarie 2002, în biroul domniei sale de la Şcoala de Medicină a Universităţii California din San Diego, unde profesorul Palade este decan pe probleme ştiinţifice.
Viitorul aparţine ştiinţei multinaţionale
Interviu cu George Emil Palade

Abordaţi temele de cercetare folosind tehnologii convergente
- Domnule profesor, dacă ar fi să priviţi înapoi la cele şase decenii de activitate ştiinţifică, ce sfaturi aţi avea pentru tinerii cercetători?
- Le-aş spune să aleagă teme de cercetare cu semnificaţie deosebită. Probleme care să deschidă noi perspective şi noi căi de abordare ale fenomenelor analizate. Să gândească întotdeauna pe termen lung şi să nu meargă pe căi înfundate.
- Cum pot fi alese problemele cu semnificaţie deosebită?
- De departe, această decizie este cea mai importantă din cariera unui om de ştiinţă. Ar trebui să alegeţi, aşadar, teme de cercetare ale căror soluţii să conducă la noi teme de cercetare – evitând astfel “căile înfundate”.
- Cum pot fi abordate asemenea teme de cercetare?
- Odată identificată o problemă care este în acelaşi timp interesantă şi neexplicată încă, trebuie să vă alegeţi modalităţile de abordare, dar fără a vă limita la o anumită tehnică sau metodă.

Ceea ce contează este rezolvarea problemei, nu aplicarea unei tehnici anume. De câte ori aveţi ocazia, folosiţi toate tehnologiile aflate la îndemână, chiar dacă au la bază principii diferite, pentru a ataca problema în mod convergent. Urmăriţi funcţiile diferitelor structuri, pe măsură ce acestea sunt descoperite şi caracterizate. Evident, există situaţii în care o singură tehnologie poate acoperi informaţiile necesare pentru rezolvarea problemei. Cristalografia cu raze X [în ştiinţele biomedicale] este un astfel de exemplu.

Aplicarea în mod convergent a diferitelor tehnici de cercetare este, de fapt, una dintre trăsăturile majore ale problemelor cu semnificaţie deosebită [în biologie şi medicină]. Morfologia, microscopia la cea mai înaltă rezoluţie, studiile structurale bazate pe difracţia cu raze X, sunt combinate cu informaţii pertinente din biochimie pentru a ne oferi o perspectivă a modului în care aceste descoperiri sunt relevante pentru problemele de interes actual în biologie.
- Se poate vorbi despre un efort real de integrare a descoperirilor ştiinţifice?
- Eforturile de integrare sunt o trăsătură caracteristică a celor mai importante descoperiri din
ultimele decenii. Acestea ilustrează de fapt modul în care aplicarea convergentă a diverselor tehnologii a fost posibilă, prin munca în echipă.
- Cum se împacă munca în echipă cu problema relaţiilor inter-umane? Din experienţa mea, cel
mai adesea contează chimia inter-personală, atunci când se formează o echipă.
- Oamenii apreciază rezultatele concrete, şi pe cei care sunt cu picioarele pe pământ. Dacă sunt cu
adevărat interesaţi, vor reacţiona cu entuziasm la noile teorii cu caracter general, care încearcă să explice fenomenele în cauză. În schimb, nu vor avea reacţii favorabile la ceea cei ei consideră chestiuni de interesperiferic.

Am ales cercetarea şi emigrarea deoarece aveam sentimentul că nu ştiu destul
- Aţi putea să ne relataţi ceva despre perioada studenţiei?
- Continentul european era scizionat, înaintea începerii celui de-al doilea război mondial, de mai multe mişcări ideologice. Sciziunea era de-a dreptul traumatică. Această perioadă rămâne şi astăzi dificil de înţeles. Politicile statale se bazau pe principii naţionaliste, respectiv pe ideea că singura cale de rezolvare a unui conflict este cea a războiului. Ideea cooperării economice nu era băgată în seamă.

În schimb, dominaţia economică în urma unui război victorios era considerată drept cea mai bună soluţie. Această politică nu era caracteristică numai Germaniei Naziste (şi Germaniei înainte de nazism), ci şi unor puteri relativ modeste, de pildă Italiei. Starea de nesiguranţă de atunci a avut un impact enorm asupra studenţiei mele. Aveam pe-atunci douăzeci de ani. Multe necazuri şi conflicte s-au iscat, de pildă, datorită introducerii numerus clausus.
- Numerus clausus v-a afectat în mod direct?
- Nu, deoarece nu se găsise nimic suspect în originile mele – însă a afectat întreaga societate din jurul meu.
- Aţi avut vreo afiliaţie politică la vremea respectivă?
- Nu, nu am făcut parte din nici un curent politic. Am fost însă un simpatizant al partidelor
democratice de tip vechi, în particular al domnului Iuliu Maniu.
- Ce v-a determinat să reveniţi la cercetarea ştiinţifică [începută în studenţie], după ce aţi lucrat în clinică?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.