Interzicerea intelegerilor monopoliste

Trimis la data: 2009-05-12 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 703
Autor: Laura_nicoleta1987 Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reguli privind concurenta cuprinsa in Trataul instituind Comunitatea Europeana sunt, se pare , corolar al prevederilor comunitare relative la libera circulatie a marfurilor intrucat scopul edicatrii lore este cel de a asigura o concurenta libera, nedistorsionata, care sa promoveze circulatia neangradita a marfurilor sis a impiedice aparitia unor restrictii in functionarea pietei comune, care pot sa afecteze comertul dintre statelel membre, interesul general al intreprinderilor si consumatorilor

Ele se adreseaza in primul rand intreprinderilor, presupunandu-se ca statele membre au luat masuri de competenta lor stricta sau la nivel comunitar, care favorizeaza libera circulatie a marfurilor.

Legislatia comunitara sanctioneaza un numar de trei activitatii pe care le considera incompatibile cu economia de piata si anume :
1. incheierea unor intelegeri inte intreprinderile care urmaresc sa impiedice, sa restranga, sau sa distorsioneze concurenta
2. exploatarea abuziva a unei pozitii dominante pe care o detine una sau mai multe intreprinderi ;
3. initierea unor operatiuni de concentrare a capitaluilui prin care se urmareste dobandirea controlului intr-un anumit domeniu ;
Intrucat intreprinderile pot sa incheie o serie de intelegrii prin care pot sa controleze reguluile obiective si lebere ale economiei de piata, denaturand astfel concurenta, legiuitorul comunitar a declarat ca fiind incompatibile cu o astfel de economie si interzise, trei categorii de activitati si anume :

1.acordurile intre intreprinderi ;
2.decizile asociatilor de intreprinderi ;
3.practicile comerciale ;

Aceste trei categorii de activitati au fost grupate de literatura de specialitate sub denumirea de intelegeri monopoliste. Acest gen de activitati care afecteaza comertul si evident libera circulatie, este sanctionat in cuprinsul art.81(fostul art.85) paragraful 1 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana.

Acest articol declara a fi interzise ca incompatibile cu piata comuna toate acordurile dintre intreprinderi, decizile asociatilor de intreprinderi si practicile concertate care pot afecta comertul dintre state si care au ca obiect ori efect al lor, impiedicarea, restrangerea ori distorsionarea concurentei in cadrul pietei comune si, in special, acelea care :
a) direct sau indirect fixeaza preturile de vanzare sau de cumparare ori alte conditii comerciale
b) limiteaza sau controleaza productia, pietele, dezvoltarea tehnica ori investilile
c) impart pietele ori sursele de aprovizionare
d) aplica unele conditii diferite tranzactilor echivalente cu alti parteneri comerciali, situandui prin acestea intr-un dezavantaj concurential
e) fac incheiere de contracte dependenta de acceptarea de catre celelalte parti a unosr obligatii suplimentare, care, prin natura lor, s-au potrivit uzantelor comerciale, nu au nici o legatura cu astfel de contracte

Art.81 parag 2, considera ca find de drept nule orice astfel de acorduri sau decizii interzise conform paragrafului 1.
Unele acorduri, decizii sau practici concertate pot fi, totusi permise. In acest sens, art.81 parag.3 declara inaplicabile prevederile parag.1 in cazul :
- oricarui acird sau categorii de acorduri dinte intreprinderi
- oricarei decizii sau categorii de decizii ale asociatilor de intreprinderi
- oricarei practici concertate sau categorii de practici concertate, care contribuie la perfectionarea productiei si distributiei de marfuri ori la promovarea progresului tehnic si economic cat timp urmeaza sa se aloce consumatorilor o parte echitabila a beneficilor ce rezulta, si care :

a) nu inpun intreprinderilor in cauza restrictii care nu sunt indispensibile pentru realizarea acestor obiective ;
b) nu dau unor astfel de intreprinderi posibilitatea de a elimina concurenta in ceea ce priveste o parte esentiala a produselor in discutie ; Asadar, prin art.81 este instituita o regula prohivitiva a carei nerespectare este sanctionata cu nulitatea.

SUBIECTII CARORA LI SE APLICA REGULA PRIVIND INTERZICEREA INTELEGERILOR MONOPOLISTE

Acordurile, decizile sau practicile concertate, interzise sunt convenite, luate respectiv realizate intre interprinderi si asociatii de intreprinderi dupa caz. Cat priveste notiunea de intreprinderi, textul legal nu formuleaza nici o definitie, desi ea este folosita in diverse contexte dar din enumerarea cu titlu exemplificativ a unor domenii ale acordurilor, decizilir si practicilor s-ar putea deduce ca ar putea fi in cauza oricare intreprindere care desfasoara o activitate economina intr-un sens extrem de larg- productie, comert, servicii, investitii, indiferent daca este persoana fizica sau persoana juridica capabile de a dobandii drepturi si de a-si asuma obligatii in cadrul concurential comunitar.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.