Intoxicatia cu arsen anorganic

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.55 / 10
Downloads: 88
Autor: Sabina Moraru
Dimensiune: 12kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intox cu compusi organici de la lab:Compusii arsenului sunt utiliz in cele mai diverse domenii, putand det intox pe cale orala sau trascutanata.
Etiopat: intox acute au ca drept cauze:-tratarea culturilor furajere sau a pasunilor cu pesticide pe baza de As (arsenat de Pb, calcarsenul, arsenit de Na, arsenit de K, tioarsenitul, acetoarseniatul de Cu = verde de Paris)-imbaierile antiparazitare la oi cu amestec care contine 20% arsenit solubil si 3% sulfit arsenios.
Intox cronica are ca drept cauza poluarea mediului din jurul turnatoriilor de Cu care emana "praful alb de turnatorie" bogat in As.
Toxicitatea compusilor de As depinde in mare masura de valenta acestora. Compusii trivalenti sunt mai toxici decat cei pentavalenti. As de orig industriala se gaseste sub forma trivalenta.Compusii pentavalenti devin periculosi numai din momentul in care sunt redusi prin reactii chimice in arseniti.

Compusii anorganici ai As sunt mai toxici decat cei organici.
Compusii solubili de As ingerati se absorb cu repeziciune si sunt partial retinuti de peretele intest, ficat, rinichi, splina, oase si fanere si se elim prin urina si fecale.Calea transcutanata este o cale accesibila de patrundere a As mai ales daca pielea este lezionata
Mecanism de act toxica: As este un puternic toxic capilar, avand act edematianta si necrozanta.

Are act caustica la niv de patrundere in organism:Este un toxic tiolopriv (intra in reactie cu gruparile SH ale enzimelor si ale proteinelor ce contin grupari SH, inhiband astfel sistemele enzimatice esentiale in metabolismul celular).Adm in doze mici si repetate pe cale orala, doza crescand progresiv, nu da "obisnuinta" (mitridatism), nefiinnd vorba de cresterea tolerantei la As, ci de diminuarea absorbtiei intestinale ca urmare a impermeabilizarii a acesteia rezultand eliminarea aproape totala prin fecale.

La adm s.c. a aceleiasi doze la animal, acesta moare intoxicat.
Simptom: -forma supraacuta: evolueaza f rapid, anim fiind surpinse moarte sau in decubit lateral, in aceasta faza putand fi surpinse doar contractiile musculare, fiind confundata cu acetamia hipomagneziemica
-forma acuta: evo de 12-24h - salivatie intensa, polidipsie (in intox cu As si cu sare se numeste "sete vie"), voma, colica, tremuraturi musculare, miastenie (slabiciune musculara progresiva, afectand mai ales trenul posterior), diaree profuza de culoare negricioasa (melena) cu miros aliaceu continand sange si sfacele de mucoasa, ulcere profunde care perforeaza rezultand septicemie.

Diareea violenta conduce la hemoconcentratie si exicoza rapida, afecteaza organele parenchimatoase rezultand icter, tahipnee, tahicardie, congestia mucoaselor, albuminurie, hipotermie. Anim gestante avorteaza. Moarte in cateva ore, maxim 24h, cu o ameliorare a starii generale inainte de moarte. Anim care supravietuiesc raman tarate dpdv economic.

In cazul intox transcutanate se obs modif degrade dif ale pielii, de la descuamari pana la necroze circumscrise care se vindeca cu greutate
-forma cronica (arsenicism): urmare a poluarii - pierderea apetitului, polidipsie, salivatie, epifora, jetaj, miastenie, tumefactii articulare care fac deplasarea dureroasa, piele ingrosata (hipercheratoza), alternarea diareei cu constipatia, avort, infecunditate, retentii placentare, hipogalaxie sau agalaxie, parapareza
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.