Intoxicatii cu clorfenoxiderivati ai acizilor

Trimis la data: 2005-02-27
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 33
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 15
Autor: David Mariana
Dimensiune: 51kb
Voturi: 155
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Compusii clorfenoxiderivati sunt uneori amestecati in fertilizantii comerciali pentru a controla cresterea buruienilor.Erbicidele clorfenoxiderivate au fost produse extensive inca din 1950 pentru a fi folosite in agricultura si ca defoliante.
Compusii clorfenoxiderivati sunt uneori amestecati in fertilizantii comerciali pentru a controla cresterea buruienilor.Erbicidele clorfenoxiderivate au fost produse extensive inca din 1950 pentru a fi folosite in agricultura si ca defoliante.

Sunt erbicide selective cu caracter hormonal,folosite sub forma de emulsii sau praf ( fiind slab hidrosolubile si liposolubile) contra tuturor buruienilor ,dar in special contra dicotiledonatelor.Mai mult sunt folositi : acizii fenoxi alcan carboxilici clorurati care se impart in mai multe grupe:
a)acizi alfa-fenoxipropionici(CMPP; 2,4-DP; 2,4,5-TB)
b)acizi gama-fenoxibutirici(MCPB; 2,4-DB)
c)acizi fenoxiacetici(MCPA;2,4-D si 2,4,5-T)

Compusii clorfenoxiderivati pot produce intoxicatii acute sau cronice.
Sistemul gastrointestinal si sistemul nervos central/periferic pot fi de asemenea afectate ; neuropatie periferica cu parestezie si paralizie periferica.
Alte organe si sisteme sunt afectate ca : ficat , sistemul cardiovascular, glanda tiroida si sistemul hematopoetic.

Pot fi formulate ca o varietate de sari aminice,care sunt mult mai solubile in apa decat ca acizi,iar derivatii esterici sunt mai solubili in solventi organici .Selectivitatea acestora este reala atunci cand sunt aplicate in doze corecte,si la timpul potrivit , este active pe specii sigure de buruieni.

Atat pentru faptul ca au un pret de cost scazut ,dar mai ales pentru ca au o puternica actiune biologica ,se folosesc frecvent preparatele 2,4Dsi MCPA din grupa acizilor fenoxiacetici.Au proprietati toxice pentru om si animale .
Acesti compusi nu sunt suficient de solubili in apa sau grasimi si de aceea sunt folosite sarurile acestora solubile in apa sau esterii lor preparati sub forma de emulsii sau mixture.

A fost demonstrate ca aplicarea acestor erbicide ar determina cresterea continutului in nitrati a plantelor tratate si de aceea sunt considerati indirect ca fiind toxici prin inducerea intoxicatiei cu nitrati.Furajul cel mai afectat este sfecla de zahar ,de aceea niciodata acesti compusi nu trebuie folositi in tratarea buruienilor acestei culturi.

O parte din acizii clorfenoxiderivati, saruri(sare) si esterii sunt moderat iritativi pentru piele ,ochi, tract respirator si tract gastro-intestinal.La cativa indivizi depigmentarea locala a rezultat aparent la un contact dermic cu clorfenoxiderivati.

Acesti compusi sunt bine absorbiti la nivel gastro-intestinal si mai putin bine absorbiti la nivel pulmonar.Absorbtia cutanata aparuta este minima.Compusii nu sunt semnificativ stocati in tesutul adipos.
Excretia are loc aproape in intregime pe cale urinara,excretia este ridicata in urina alcalina si la jumatate e prelungita cu 70-90 ore in urina acida. Injumatatirea este de asemenea prelungita la dozemari si la expunerea prelungita.

Dati in doze mari la animalele de experienta 2,4-D determina vomitare, diaree, anorexie, pierdere in greutate, ulcere ale gurii si laringelui si efecte toxice asupra ficatului si rinichilor si SNC.
Miotonia, slabiciunea musculara si incoordonari ale extremitatilor apar la unele speciisi este apparent identificat in SNC: demielinizarea a fost observata in coarnele dorsale si EEG a inregistrat modificari functionale in creier la animalele dozate experimental

Ingerarea de cantitati crescute de acizi clorfenoxiderivati a avut drept rezultat o acidoza metabolica severa la oameni.Asemenea cazuri au fost asociate cu modificarile electrocardiografice,miotonia, slabiciunea musculara, mioglobinuria, si in ser creatin-fosfokinaza-toate reflecta leziuni la nivelul musculaturii striate.

acizii clorfenoxiderivati au slabe legaturi cu fosforilarea oxidativa de aceea numai la doze foarte mari se poate produce hipertermie si sporirea productiei de caldura din organism.In timpul fabricarii acestor erbicide alte substante mai toxice pot lua nastere la temperature excesive .Acestea includ chlorinated dibenzo dioxina(CDD) si chlorinated dibenzo furan(CDF).Forma 2,3,7,8 –tetraCDD este extraordinar de toxica pentru majoritatea tesuturilor mamiferelor ,el este format la sinteza de 2,4,5-T.
Compusii hexa,hepta si octa sunt mai putin toxici dar pot fi toxici pentru piele.

Literatura medicala contine rapoarte de neuropatii periferice urmare a expunerilor minore dormice la 2,4-D. Nu e in totalitate sigur ca aceasta expunere la alti netoxici au fost in totalitale exclusi din aceste cazuri.
O singura doza 5mg/kg de 2,4-D SI 2,4,5-T a fost administrata la subiecti umani fara nici un fel de efecte adverse.Un subiect a consumat 500mg de 2,4-D/zi timp de 3 saptamani fara sa apara simptomele intoxicatiei.

Compusii clorfenoxiderivati sunt moderati iritativ pentru piele si mucoase. Inhalatia sau cei sub forma de spray pot cauza senzatia de arsura in nasofarinx si piept, poate rezulta si tusea.Inhalarea prelungita poate provoca ameteli.
Adjuvantii chimici adaugati pentru a ajuta penetrarea foliara pot determina ei insisi unele efecte iritante in unele formule.
Manifestarea toxicitatii sistemice a acestor compusi sunt cunoscute in general din experienta clinica cu unele cazuri de ingestie-suicid deliberat- de cantitati crescute de erbicide .

Majoritatea sucombarilor fatale au fost cauzate de modificari renale , acidoza, dezechilibre electrolitice si ca rezultat multe modificari ale functiilor fiziologice in diverse organe.Agentii chimici cel mai des implicati in aceste incidente au fost 2,4-D si MECOPROP .Efectele toxice ale altor compusi sunt probabil similare dar nu identice.

Pacientii vor prezenta la cateva ore de la ingestie : vomitari, diaree, dureri de cap, confuzie,si comportament agresiv.Statusul mental prezinta modificari ce pot progresa catre coma in cazurile severe.Temperatura corporala poate fi usor crescuta dar acest lucru este foarte rar.Centrul respirator nu este depresat. Uneori hiperventilatia e evidenta probabil secundar datorita acidozei metabolice ce apare.

Slabiciunea musculara si neuropatia periferica a fost raportata in cazul expunerilor ca boala profesionala.Convulsiile apar destul de rar.
Exista putine informatii disponibile despre gradul de absorbtie al acestor compusi pe diverse cai.Din punct de vedere practic doar calea orala are importanta.Inhalarea prafului si spray a fost aratat a fi relativ daunator iar transcutanat absorbtia este neglijabila.Chiar dupa o doza ridicata de 2,4-D la vaci nu s-a gasit secretat in lapte,desi a apparent circula neschimbat in sange.
Agent Orange:Nume de cod pentru mixture 2,4,5 –T si 2,4,-D
Agent White:Nume de cod pentru mixture de aproximativ 4:1 de 2,4 –D si picloram (4-amino-3,5,6-trichloropicolinic acid).

Auxine
Hormoni pentru plante .Cea mai importanta auxina produsa de plante este indol-3-acetic acid .Dintre cele mai intalnite erbicide sunt auxinele sintetice ,ca : 2,4 –D si 2,4,5-T .
Carcinogenie : -cauzeaza cancer
Pe cand 2,4-D si MCPA au fost folosite extensive peste tot in lume in ultimii 50 de ani fara nici un fel de probleme ,derivatii lor chimici similari ,2,4,5-T au fost inconjurati de controverse.Aceasta deoarece au fost folositi in mare masura ca defoliant de USA in razboiul din Vietnam in 1960,si combinat cu 2,4-D acesta a fost numit Agent Orange.

In al doilea pas al reactiei datorita temperaturii care este atent controlata ,aceasta nu trebuie sa depaseasca 160°C deoarece apare reactie intre 2 molecule de sodium plus intermediari ceea ce determina formarea de tetraclorodioxin mortal .

Chiar daca 2,4,5-T singur nu este si nu a fost toxic, mici cantitati de impuritati de dioxina au cauzat multe probleme .Aceasta include o incidenta mai crescuta decat normal a malformatiilor la bebelusi in localitatile aflate in apropierea zonelor unde s-a folosit Agentul Orange. Institutul National al cancerului US a stabilit ca dioxina care a fost prezenta in 2,4,5 –T in concentratie de numai 10-30 ppm a fost responsabila pentru producerea malformatiilor la fetusii mamiferelor .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.