Intrastat si vamuirea marfurilor de export-import in Uniunea Europeana

Trimis la data: 2013-08-21 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 45 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Pisica irina Dimensiune: 66kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Principiile TVA intracomunitar
A. Operatiunile implicate
Reforma se refera la schimburile de bunuri si la prestarile de servicii conexe livrarilor de bunuri intracomunitare (prestari ale intermediarilor, ale comisionarilor) si la prestarile serviciilor de transport intracomunitar al bunurilor.

B. Factor generator si modalitati de percepere a TVA
Spatiul european este asemanator unui spatiu national. Din acest motiv, notiunile de import si export sunt suprimate, la fel si controlul si formalitatile vamale (sosirea la frontiera si utilizarea DAU). Se vor folosi de acum inainte termeni ca livrare si achizitie.

Factorul generator de TVA corespunde cu ceea ce se numea import: este A©achizitia intracomunitara>>. Aceasta se imparte in doua operatiuni juridice distincte: livrarea de catre vanzator si achizitia de catre cumparator. Livrarea este considerata ca realizata in momentul sosirii marfurilor sau mijlocului de transport la destinatie. Se efectueaza cu taxa 0 (ca si pentru exporturi) cu conditia ca cumparatorul sa fie platitor de TVA (numarul de identificare trebuie sa fie comunicat) si ca marfa sa nu se miste/sa nu circule in afara statului membru din care pleaca. SM1 (stat membru)-furnizor: livrare-SM2 (stat membru)-client identificat ca platitor de TVA (executa achizitia).

Achizitia se aseamana cu intrarea in proprietate a bunului de catre destinatar si deci cu dreptul de a dispune cum doreste de el. TVA este datorata de catre cumparator insusi in tara de destinatie la cota in vigoare in acea tara. Aceasta TVA este bineinteles de recuperat.
7.1.2 Intrastat: definitii, concept.

7.1.2.1 Definitii ale Intrastatului
Intrastat este numele dat sistemului de colectare a datelor statistice in comertul cu bunuri intre statele membre ale Uniunii Europene. Acest sistem functioneaza din data de 1 ianuarie 1993 de la infiintarea Pietei Unice si a inlocuit declaratiile obisnuite de comert ca fiind sursa comertului statistic in Uniunea Europeana.

Cerintele si implicatiile Intrastatului sunt egale pentru toate statele membre U.E. Statisticile de comert sunt o parte esentiala din contul balantei de plati a Bancii Centrale Europene si sunt considerate ca fiind un factor important in performantele economice ale U.E. Datele statistice sunt folosite de departamentele guvernamentale pentru a putea stabili mai usor politicile comerciale si pentru a da elan initiativelor din noile zone comerciale.

Inainte de crearea Pietei Unice a U.E., toate datele din comertul cu bunuri intre tarile membre si cele nemembre erau colectate in sisteme administrative. Odata cu introducerea Pietei Unice, informatiile statistice din comertul cu alte state membre nu au mai fost adunate ca o parte componenta a sistemelor import/export si deci un inlocuitor, Intrastatul a fost introdus pentru a inlocui sistemele administrative.

Intrastatul a fost creat pentru a fi indeaproape comparabil cu sistemele pe care le-a inlocuit dar in acelasi timp poate sa inlocuiasca anumite estimari, pentru pragurile de jos ale comertului si cele mai noi date. In acelasi timp exista si diferente privind timpul in care datele sunt inscrise si felul cum sunt inregistrate, in timp ce comertul ce are loc in afara U.E. este inregistrat ca a avut loc la data in care informatiile au fost inregistrate. Datele din Intrastat sunt inregistrate la data la care a avut loc incarcatul marfii.

Intrastat reprezinta formularul de raport obligatoriu pentru firmele care sunt supuse TVA-ului si care realizeaza comertul cu bunuri cu alte state membre U.E., daca profitul din schimbul cu bunuri a depasit suma de 1 milion de euro anul trecut;in acest raport. Atat volumul de profit la export cat si cel de la import sunt luate in calcul separat. Daca o firma supusa prezentarii raportului INTRASTAT nu a realizat nici un schimb de bunuri cu una din statele membre U.E. in perioada contabila, este prezentata in raport cu zero.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.