Intre tentatia si teama democratizarii institutiilor reprezentative

Trimis la data: 2013-09-12
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 38
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 66kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
romana, semnat de CA. Rosetti si Ion C. Bratianu, prin care preconizau revizuirea Constitutiei pentru concretizarea principiilor "democratice si nationale". Se tindea la imbunaAZtatirea legii electorale, excluzandu-se discriminarile dupa avers si promovandu-se votul direct pentru oricine stia a citi si a scrie1. Libertatile restranse de conservatori erau imediat descatuAZsate, in acest sens, ministrul Justitiei, Eugeniu Statescu, proclama libertatea absoluta a presei. Tribunalele erau chemate sa nu stingheAZreasca in nici un fel presa, abandonandu-se arestul preventiv. Daca cineva se simtea lezat de atacurile presei, sa ceara reparatii prin inAZstantele judiciare 2.
Survenind razboiul independentei, ramaneau in vigoare toate liAZbertatile publice. Nici cenzura, nici stare de asediu, nici frana asupra presei si reuniunilor politice nu erau concepute, guvernul liberal, dimpotriva, comportandu-se de o maniera deschisa. in timpul preAZzentei lor in Romania, militarii rusi, inclusiv tarul, au fost impresioAZnati de regimul libertatilor existente aici, unii fiind chiar contaminati de .,otrava ideilor liberale" 3.
intrerupt insa de razboiul independentei, procesul deschiderii democratice era reluat in ianuarie 1878 prin adoptarea legii responsaAZbilitatii ministeriale. Era dezvoltat un principiu constitutional pe fondul inviolabilitatii domnitorului.

Se prevedea ca toate dispozitii'e penale ordinare relative la infractiunile comise de functionarii publici in timpul exercitarii atributiilor, cat si de particulari erati aplicate si ministrilor. Pedepse aspre erau prevazute pentru ministrul care impieAZdica exercitarea alegerilor libere, incalca drepturile cetatenesti, exeAZcuta hotarari anticonstitutionale 4.Vointa de schimbare era afirmata in ianuarie-aprilie 1878 prin modificarea partiala a unor prevederi privind formarea biroului care prezida alegerile parlamentare.

Se creau noi incapacitati electorale, se extindeau atributiile primarilor in detrimentul prefectilor la J-lcatui-rea listelor electorale si se incerca consolidarea colegiului III al burgheAZziei si profesiunilor liberale. in acest sens, se introducea obligatia doAZmiciliului urban, detasand acest colegiu de sub influenta mosiereasca5.O modificare impusa de Congresul de la Berlin a vizat revizuirea articolului 7 din Constitutie, in 1879, prin recunoasterea pentru evrei a dreptului la cetatenie si implicit de participare la viata politica.

Se acorda astfel imediat si in mod colectiv cetatenie doar evreilor care participasera la razboiul independentei, iar individual acelora care adusesera servicii tarii in diferite domenii: industrie, investitii, merite culturale etc. Pentru evreii care nu se putusera distinge in nici un mod, cetatenia se obtinea conditionat, dupa efectuarea unui staAZgiu de 10 ani in tara 6. Rezolvarea aceasta insa era incompleta, tiAZnand loc cel mult de un substitut momentan.
in martie 1881 se adopta legea eliberarii presedintelui ConsiliuAZlui de Ministri de obligatia conducerii unui departament.

Era o deliAZmitare de atributii, compatibila cu exigentele raspunderii ministeriale. Legea insa avea un sens mai larg, lasandu-se facultatea sefului guverAZnului de a ocupa sau nu un portofoliu 7.
CA. Rosetti incerca primele ameliorari in sistemul administraAZtiei locale. Devenit ministru de Interne in iunie 1881, isi propunea sa moralizeze cu precadere administratia, s-o faca sa abandoneze "oare-cari deprinderi despotice" 8. Facea lungi inspectii in tara, descentraliAZzarea asociind-o cu democratizarea sistemului electoral 9.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.