Intreprindere de transporturi si expeditii internationale Schenker Romtrans SA

Trimis la data: 2013-03-21
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgescu andreea
Dimensiune: 102kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Contractul de transport se poate defini ca fiind acel contract prin care un agent economic specializat (numit unitate de transport, transportator sau caraus), se obliga, in schimbul unui pret (taxa de transport sau tarif), sa transporte pana la destinatie, intr-un anumit termen, calatorii si bagajele lor, sau sa transporte, pazeasca si sa elibereze destinatarului, marfurile sau bagajele ce i-au fost incredintate in acest scop. Din aceasta definitie rezulta ca indiferent de categoria de transport si obiectul transportului prin natura sa, "contractul de transport este o institutie a dreptului civil caracterizata prin existenta unor raporturi patrimoniale reglementate potrivit principiului echivalentei prestatiilor".
Potrivit codului civil, contractul de transport apare ca o locatiune de lucrari, alaturi de contractul de munca si de contractul de antrepriza, fiind reglementat in art. 1410-1490. Codul civil aplica in materia transporturilor raspunderea contractuala pentru carausi in cazul pierderii marfurilor predate, fiind exonerati, potrivit art. 1475, Cod civil numai daca vor putea dovedi cauzarea acestor prejudicii din motive neimputabile lor, de exemplu, forta majora sau cazul fortuit.

Contractul de transport de marfuri este reglementat si prin dispozitiile Codul comercial din 1887, in art. 413-441, iar contractul de transport maritim de marfuri, in art. 557-600, sub denumirea de contract de incheiere. Codul comercial cuprinde dispozitii referitoare la documentul de transport, dreptul autonom al destinatarului, raspunderea carausului, recunoasterea existentei simultane a doua drepturi independente asupra lucrurilor ce se transporta etc.

Codul comercial face deosebirea intre transporturile efectuate de carausi organizati sub forma de intreprinderi, caz in care activitatea, de transport cade sub incidenta prevederilor Codului comercial, fiind considerata fapta de comert si cazul in care transportul nu este executat de intreprinderi, cand vor fi aplicabile dispozitiile Codului civil. In masura in care dispozitiile Codului comercial nu sunt abrogate sau modificate, expres sau tacit, prin actele normative care reglementeaza activitatea de transport, inconditiile in care acestea se executa prin intermediul agentilor economici specializati, ele isi mentin aplicabilitatea.

ROMTRANS a fost cea mai mare intreprindere romaneasca care are ca obiect de activitate organizarea transporturilor si expeditiilor interne si internationale de marfuri. A fost infiintata in 152, urmand ca in 1992 sa se privatizeze. In 2008 pachetul majoritar de actiuni al companiei Romtrans SA este achizitionat de catre gigantul furnizor de servicii logistice si de transport: DB Schenker. In dupa achizitie DB Schenker si Romtrans devin o singura companie. DB Schenker Romtrans devine o noua forta in Romania cu 10 sucursale la Bucuresti, Arad, Oradea, Cluj, Iasi, Galati, Giurgiu, Constanta, Constanta MOL 1S, Valea lui Mihai, si peste 70 de puncte de lucru.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.