Intreprinderea ca sistem inteligent

Trimis la data: 2012-05-18
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 7.06 / 10
Downloads: 0
Autor: Marin andra madalina
Dimensiune: 31kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conceptul de intreprindere este unul generic si poate reprezenta o companie, o universitate, o fundatie de caritate sau o institutie administrativa publica. O intreprindere reprezinta un sistem social menit sa desfasoare una sau mai multe activitati. Aceasta are o anumita structura si deruleaza anumite procese pentru a-si indeplini misiunea. Intreprinderea este o inventie umana si a facut posibila constituirea, pe baza unor criterii economice, sociale, tehnice si tehnologice, a unui grup de persoane, care impreuna sa realizeze ceea ce o singura persoana nu poate realiza.
Dezvoltarea managementului si studiul acestuia au condus la aparitia unor intreprinderi mari - afaceri, servicii civile guvernamentale - reprezentand o noutate a societatii secolului al XIX-lea. Si inca de la incept, cu mai mult de un secol in urma, studiul intreprinderii s-a bazat pe presupunerea ca exista o organizatie buna. Experienta a demonstrat ca tiparul unei intreprinderi bune s-a schimbat de mai multe ori, intrucat mediul de afaceri insusi s-a schimbat. De fapt, nu se poate vorbi despre o singura intreprindere buna.

Exista doar intreprinderi, fiecare dintre ele avand propriile puncte forte si propriile limite.Structura unei intreprinderi este in concordanta cu anumite sarcini, in anumite conditii, intr-un anumit moment. Orice structura poate fi imbunatatita, dar nu exista o singura solutie pentru cea mai buna structura. Aceasta trebuie sa fie in concordanta cu misiunea intreprinderii si cu mediul de afaceri in care activeaza.

Compania sau firma poate fi definita ca grup de persoane, constituit pe baza unor criterii economice, sociale, tehnice si tehnologice, ce deruleaza procese de munca, concretizate in obtinerea de bunuri economice in anumite conditii de eficienta. Companiile sunt organizatii ale caror principale obiective le reprezinta obtinerea profitului, acesta diferentiindu-le de institutiile publice sau de organizatiile non profit.

Pentru o intelegere cat mai buna a conceptului de organizatie, trebuie abordate cateva concepte fundamentale: activitate, proces, afacere, sistem, stakeholder.1.2. Conceptul de activitate Activitatea este ceea ce facem cu scopul obtinerii unui anumit rezultat: cititul unei carti, vorbitul la telefon, condusul masinii, vanzarea unei perechi de pantofi, escaladarea unui munte etc. Toate aceste sunt activitati. Fiecare activitate este caracterizata printr-un inceput si un sfarsit, prin inputuri si outputuri, prin anumite transformari ale inputurilor in outputuri si obtinerea unui rezultat final.

Activitatile se diferentiaza una de alta prin complexitate, durata de timp si finalitatea rezultatelor. Ele pot fi derulate de o singura persoana sau de un grup de persoane.Diferenta dintre a munci si a desfasura o activitate din placere este o problema veche, dar importanta in dinamica motivationala si comportamentul organizational. Activitatea in sine poate fi aceeasi, detaliile stabilesc diferenta. Totusi, psihologic si social, cele doua sunt diferite. Munca este generata de un camp extrinsec de forte in raport cu individul si, din acest punct de vedere, este obiectiv si impersonal, avand un rezultat care este in afara celui care munceste.

Derularea unei activitati este generata de forte intrinseci ale individului, insemnand propria motivatie, astfel incat rezultatul final ii va satisface o parte din nevoi. De exemplu, tenisul poate fi jucat ca un hobby sau intr-o competitie ca Wimbledon sau Roland Gaross. Escaladarea unui munte de catre un turist poate fi rezultatul propriei dorinte. Totusi, escaladarea aceluiasi munte de catre ghidul sau care este platit pentru asta este considerata a fi munca. Managementul afacerilor se refera la activitati specifice dezvoltate numai in mediul de lucru. Activitatile pun bazele proceselor economice, sociale, tehnologice si politice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.