Intreprinderea hoteliera - un caz particular de aplicare a eticii

Trimis la data: 2013-04-26
Materia: Turism
Nivel: Liceu
Pagini: 32
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 0
Autor: ref20teme100
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este evident ca etica a fost sau ar fi trebuit sa fie prezenta in activitatea hoteliera inca dintru inceputul acesteia din urma, asa cum, de altfel, etica trebuie sa se regaseasca in cadrul oricarei activitati economice. Orice activitate de vanzare-cumparare are un fundament etic: echitatea schimbului, prezenta satisfactiei atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator. Ca lucrul acesta nu este valabil intotdeauna, nu este decat o consecinta a incalcarii grave a unei norme morale foarte cunoscute: "Fii cinstit!"
1.1 Principii ale eticii si culturii organizationale
Insasi strategia organizatiei poate oglindi pozitia acesteia din punct de vedere etic1. Ambitia unui inalt nivel al eticii profesionale este cel putin inseparabila de ambitia unui inalt nivel al eficientei economice si a investitiei in progres; uneori, exigentele eticii in intreprindere pot ajunge sa modifice strategia aleasa. De aceea, o strategie de inalta eficienta ofera mijloacele unei practici exigente a eticii si invers. Strategia si etica se conjuga astfel la nivelul organizatiei.

1.1.1 Etica in organizatie
In interiorul organizatiei etica are la baza doua principii fundamentale, si anume: suprematia omului asupra organizatiei si atingerea scopurilor comune, respectand principiile morale.
Comportamentul organizational bazat pe etica trebuie sa aiba in vedere toate cele patru dimensiuni ale sale:etica personala;etica indivizilor ca membri ai organizatiei, care vizeza atingerea scopurilor respectand regulile interne;etica organizatiei, bazata pe reguli, obiceiuri, norme;etica in relatiile organizatiei cu mediul extern reprezentat de societate in ansamblul sau, parteneri de afaceri, clienti, furnizori, concurenti, mass-media si mediul natural.

Aceste patru dimensiuni sunt interdependente si se influenteaza reciproc. Astfel, o organizatie care promoveaza principiile morale, prin institutionalizarea unui set de reguli de conduita, nu va tolera in interiorul sau indivizii care incalca aceste reguli sau valori morale.S-a constatat ca, in organizatiile in care se respecta principiile morale si etice, acest comportament etic se manifesta si in relatiile pe care organizatia le are cu mediul extern. De asemenea, strategia organizatiei poate oglindi pozitia acesteia din punct de vedere etic. Respectarea unui inalt nivel al eticii profesionale este in stransa corelatie cu ambitia de a se obtine un inalt nivel al eficientei economice si al investitiei in progres.

In unele cazuri, exigentele eticii in organizatie pot determina modificarea strategiei. Se poate spune ca o strategie de inalta eficienta ofera mijloacele unei practici exigente a eticii si invers, ceea ce reflecta faptul ca strategia si etica se interconditioneza reciproc la nivelul organizatiei. Etica este, asadar, rentabila. Prin urmare, etica trebuie perceputa si ca o investitie a organizatiei, mai ales pe terman mediu si lung.

Etica nu se opune obtinerii de profit, ci se opune numai obtinerii de profit in mod nedrept, ilegal sau imoral.Calitatea etica a organizatiei si a personalului sau depinde in mare masura da calitatile si capacitatea liderilor si managerilor da a-i influenta si conduce in spiritul normelor deontologice si morale. Ei trebuie sa fie constienti ca au o mare responsabilitate morala, ca trebuie sa fie un exemplu de conduita pentru subordonati si colaboratori, sa fie buni profesionisti, sa contribuie la institutionalizarea eticii in cadrul organizatiei prin promovarea si sustinerea elementelor de cultura, mijloace, reguli, traditii, obiceiuri si practici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.