Introducere - activitatea de transport

Trimis la data: 2013-08-23
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.08 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 23kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Viata oamenilor nu mai poate fi conceputa decat dinamic in spatiu si timp, necesitatea miscarii pentru asigurarea existentei constituind o componenta esentiala a societatii organizate. Aceasta, in evolutia ei, a avut nevoie in permanenta de cai de comunicatie, ca mijlocitor intrinsec al schimburilor de orice natura (economice, culturale), de bunuri sau de persoane.Pentru realizarea transporturilor sunt necesare doua elemente principale, si anume: calea de transport sau calea de comunicatie, respectiv suportul material pe care se face transportul, mediul care face posibila circulatia, elementul fix
Desfasurarea unui transport in conditii optime presupune o corelare perfecta intre cele doua elemente, o dezvoltare simultana atat a caii de transport cat si a vehiculelor, indiferent de tipul lor. De asemenea foarte important in desfasurarea activitatii de transport o constituie indeplinirea simultana a doua conditii pentru procesul de transport si anume desfasurarea acestuia in conditii de perfecta siguranta a circulatiei si de confort sau de integritate pentru marfurile transportate.

Chiar daca este foarte importanta ca ramura in economia unei tari, activitatea de transport nu este practic producatoare de bunuri materiale, fiind un consumator de resurse intr-o prima etapa. De aceea, pentru o economie functionala, transporturile trebuie sa fie eficiente, retelele de drumuri, cai ferate, canale navigabile, transport aerian, trebuie sa deserveasca zone cat mai intinse si sa asigure intersectii convenabile intre ele.

Fiecare tip de transport are anumite particularitati si anume: transportul rutier (calea de transport este drumul, mijlocul de transport este vehiculul rutier), numit de transportatori si transport "din poarta in poarta" este foarte utilizat in prezent datorita facilitatilor de a ajunge direct la destinatarul transportului.Este relativ scump (nu se pot transporta cantitati mari) dar ofera avantajul ca se pot transporta orice tip de marfuri pe orice distante(cu rezeva marfurilor perisabile sau periculoase)

- transportul pe cale ferata (calea de transport este calea ferata, mijlocul de transport sunt convoaiele de cale ferata alcatuite din vehicule feroviare, resoectiv locomotive si vagoane) este mai convenabil ca pret/tona/km dar are inconvenientul ca, avand o infrastructura mai complexa, costurile de constructie si de intretinere sunt mai mari decat la drumuri iar un eventual eveniment (accident)
poate perturba pentru un timp mai lung circulatia pe ruta respectiva

- transportul aerian ( calea de transport este aerul, cu aerodroame ca destinatii si aeronave ca mijloc de transport) este cel mai rapid dar si cel mai scump.Este preferat pentru transportul marfurilor scumpe, putin voluminoase care trebuie sa ajunga in timp scurt la destinatie
transportul naval ( apa este calea de transport-canale navigabile,rauri, fluvii, mari, oceane) este destinat marfurilor voluminoase,de orice tip, datorita costurilor reduse pentru fiecae tona de marfa transportata. Caracteristic este durata mai mare de transport precum si faptul ca preluarea marfurilor se face doar in zone special amenajate-porturi, celelalte distante fiind acoperite cu ajutorul cailor de comunicatie terestre de obicei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.