Introducere in administratia publica

Trimis la data: 2015-08-30
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut_L
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In contextul intentiilor privitoare la reforma administratiei publice din tara noastra consideram utile cateva precizari privind un personaj atat de controversat si atacat, dar atat de necesar in orice societate moderna : functionarul public.
Se poate observa ca functionarul public dateaza inca din antichitate. Cei mai multi dintre faraonii egipteni, la fel ca si numerosi imparati ai Chinei au facut eforturi pentru a-si alcatui un corp de functionari calificati. Regii Frantei au demarat acest proces chiar in primele secole ale mileniului care tocmai a trecut, proces care s-a amplificat pe masura extinderii domeniului regal. In momentul in care domeniul aflat sub controlul direct al monarhului a devenit suficient de mare au fost create corpuri de functionari publici si in alte state europene.
Odata cu instaurarea regimurilor constitutionale si extinderea democratiei, administratia publica a fost confruntata cu o noua problema : daca pana atunci trebuia sa ii serveasca pe monarhi de asta data suveranul a devenit poporul. Puterea acestuia din urma nu se exercita in mod direct, ci prin reprezentantii sai: politicienii. Astfel, administratia publica trebuie, in ansamblul sau sa ramana in slujba poporului sa ii deserveasca in mod egal si impartial pe toti cetatenii, nu doar o parte a lor si cu atat mai putin pe unii politicieni.

Cine ar trebui sa fie inclus in aceasta categorie ? Am putea include medicii in categoria de functionari publici? Acestia din cate bine se cunoaste sunt angrenati in sistemul public de sanatate. Dar cadrele didactice din invatamantul public ? Ce putem spune despre militari sau politisti din acest punct de vedere ?
O prima opinie, sa-i spunem radicala, sustine ca functionarii publici (civili) ar trebui sa fie considerati doar cei care indeplinesc o functie legata nemijlocit de procesul de guvernare / administrare sau altfel spus in procesul de formulare a deciziilor care afecetaza viata unei anumite comunitati.

Astfel, medicii, profesorii, si politistii indeplinesc doar functii auxiliare, nu participa direct la procesul de adoptare a deciziilor privind comunitatea, in vreme ce functionarii din esaloanele inferioare sunt limitati la rolul de simpli executanti ai deciziilor luate de catre superiori.La cealalta extrema se afla opinia conform careia in randul functionarilor publici ar trebui inclusi toti cei care sunt platiti din bugetul statului sau din bugetele autoritatilor publice locale.Sociologul german, Max Weber remarca faptul ca procesul de modernizare a statelor lumii a fost legat indisolubil de crearea si dezvoltarea unei administratii profesioniste.

Profesionalizarea functiei publice semnifica faptul ca exercitarea functiilor administrative a devenit o meserie care necesita existenta unei cunoasteri specializate si produce o puternica solidaritate corporativa. Introducerea acestui concept in cadrul aparatului administrativ presupune realizarea catorva cerinte specifice : permanenta, statutul, competenta, spiritul de corp si limitarea profesionalizarii.Permanenta presupune ca functia publica sa fie stabila si permanenta, posibil de exercitat in mod durabil, la adapost de constrangeri politice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.