Introducere in birotica

Trimis la data: 2015-04-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Robert_C
Dimensiune: 703kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Putem considera ca un nou tip de economie si-a marcat prezenta la nivel planetar. Ea poate fi catalogata, atat ca o economie informationala, o economie bazata insa pe cunostinte, cat si ca una globala. Este informationala deoarece productivitatea si competitivitatea agentilor economici depind in mod esential de capacitatea lor de generare, tratare si aplicare a unei informatii eficace bazate pe cunoastere. Este si globala deoarece activitatile cheie, de productie, consum si distributie, precum si componentele lor (capitalul, forta de munca, materiile prime, informatiile, tehnologiile, pietele) sunt organizate la scara planetara. Informationala si globala, in acelasi timp, intrucat in noile conditii istorice, productivitatea ea nastere si concurenta se exprima intr-o retea globala de fenomene ce interactioneaza.
Emergenta unei noi paradigme tehnologice organizate in jurul noilor tehnologii ale informatiei, mult mai puternice si mai "suple", permit chiar informatiei sa devina produs al procesului de productie. Astfel a aparut asa numita economie in retea, profund independenta, care devine din ce in ce mai capabila de a aplica progresele tehnologiei sale, cunoasterii si gestiunii sale.

Peter Drucker descrie curentul actual, pe care-l considera aparut in anii 60 si continuat pana in 2020: "Intram intr-o societate a cunoasterii, in care resursa economica principala nu mai este capitalul sau munca, ci cunoasterea si in care lucratorii inteligenti vor juca un rol central". Daca in ultimii ani se vorbea despre tipul de societate postindustriala, in care se remarca trecerea in special de la industrie catre servicii, pentru secolul XXI lucrurile sunt relativ simple:

se va trece de la activitati bazate pe informatii, la activitati bazate pe cunostinte si putem aprecia ca daca secolul XX a fost unul al tehnicii, secolul XXI va fi cu siguranta al cunoasterii.Informatia, ca notiune, este foarte veche. Este utilizata cu diferite semnificatii: suport al cunostintelor umane, unitate de masura in informatica, stire, noutate etc. Sensurile notiunii de informatie sunt mult discutate si interpretate de catre o disciplina sau alta.

Aparitia ca termen a notiunii de informatie a fost in domeniul tehnic, pentru a desemna incertitudinea inlaturata prin realizarea unui eveniment dintr-o multime finita de evenimente posibile. Ulterior, semnificatia termenului s-a extins la cunoasterea realitatii inconjuratoare, adica, informatia reprezinta un element nou, necunoscut anterior, fie pentru om, fie pentru un sistem de calcul. In acest scop, se utilizeaza simboluri, care prin asocierea lor cu realitatea, furnizeaza informatie.

Notiunile de informatie si data se considera in vorbirea curenta ca fiind chiar sinonime, desi in realitate se deosdebesc esential.
Pentru a fi perceputa informatia trebuie exprimata intr-o forma concreta. Prin data intelegem o entitate informationala atomica (cea mai mica forma semnificativa de informatie). Din punct de vedere informatic, datele reprezinta un sir de simboluri. Data poate fi considerata materia prima pentru informatie. Sistemul de calcul opereaza cu date, care constituie forma fizica efectiva a simbolului ce reprezinta informatia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.