Introducere in drept

Trimis la data: 2015-02-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 117 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adriana_R Dimensiune: 148kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Stiinta este un sistem de cunostinte despre natura, societate, gandire, cunostinte obtinute prin metode specifice care sunt exprimate mai apoi prin concepte, categorii, principii si notiuni. Ca fenomen social distinct si ca forma specifica de activitate stiinta trebuie privita atat ca un sistem de idei, reprezentari si teorii , cat si ca sistem care se dezvolta perpetu si produce noi cunostinte si valori spirituale.
Sistemul stiintei se divide in urmatoarele subsisteme:

Ca stiinta despre societate ,dreptul este totodata o stiinta social-umana, iar stiinta dreptului studiaza juridicul in toate formele sale de manifestare, dimensionand astfel existenta umana in functie de anumite conditii social-istorice.
Stiinta dreptului apartine stiintelor juridice, studiaza legile existentei si dezvoltarea statului si dreptului, institutiile politice si cele juridice, formele lor de evolutie in trecut si in prezent, influentand societatea si activitatea umana.

Dreptul, ca fenomen normativ, reprezinta incercarea de disciplinare si coordonare a raporturilor sociale. Dreptul nu actioneaza insa in mod arbitrar, in afara intentiilor manifestate de activitatea umana, ci in mod subordonat scopului de a promova valori larg receptate (de exemplu: proprietatea, protectia drepturilor si libertatilor individuale, protectia societatii civile). In acest mod stiinta dreptului formeaza principii generale in baza carora dreptul isi structureaza un mecanism adecvat de influentare a comportamentului uman pe temeiul unor necesitati valorice.

Ca si stiinta explicativa, stiinta dreptului studiaza natura juridicului, legile interne ale sistemului juridic, cum ar fi corelatiile dintre diferite ramuri ale dreptului. Astfel, dreptul in sens de stiinta, reprezinta, ca si celelalte stiinte sociale, o generalizare a experientei umane intr-un anumit domeniu - cel juridic - si contine un complex de notiuni, categorii, concepte si principii teoretice, dar si o metoda aparte pe baza careia se pot investiga fenomene cuprinse in sfera sa de cercetare.

In concluzie, stiinta dreptului are un statut specific intrucat analizeaza un anumit domeniu al relatiilor sociale si anume domeniul participarii oamenilor la circuitul juridic ca purtatori de drepturi si obligatii juridice. Interventia dreptului in acest domeniu are menirea de a conduce si dirija comportamente umane impunandu-le reguli normative, dar si programand un anumit tip de actiuni cu respectarea formelor de manifestare individuala si colectiva.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.