Introducere in dreptul comparat

Trimis la data: 2009-03-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 31 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: George Dimensiune: 388kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Studierea organizată a dreptului străin. În 1869, se înfiintează la Paris Societatea de legislatie comparată cu scopul de a face cunoscută legislatia străină. Legile, în traducere, se publicau în anuarul legislatiilor străine. În aceeasi perioadă, în Belgia, a luat nastere „Revista de drept international si de legislatie comparată”, care are ca scop compararea legislatiilor străine, nu numai publicarea lor.

În 1878 a apărut la Stuttgart revista intitulată „Zeitschrift fur
vergleichende Rechtswisssenschaft”. Se înfiintează la Londra Society of Comparative Legislation. În 1900, cu prilejul Expozitiei Universale de la Paris a avut loc Congresul International de Drept Comparat, care a subliniat importanta studierii dreptului privat comparat.

Familiile de drept sau sistemele de drept privat comparat
Teoria dreptului operează cu două realităti existente într-o societate organizată: construitul juridic si datul social. Unii autori consideră construitul juridic ca fiind singurul care poate fi obiect al cercetării stiintei dreptului. Constructul juridic este rezultatul volitiv al societătii, reprezentată prin stat sau adunări reprezentative ale poporului, prin care se stabilesc norme de conduită pentru toti membrii structurii sociale date. Datul social este realitatea de la care porneste vointa de reglementare a comportamentelor umane, exprimată prin construitul juridic.

Elemente comune ordinilor juridice ale diferitelor state
O ordine juridică natională este formată din norme obligatorii, principii, institutii si notiuni juridice aplicabile în interiorul unei societăti date. Jean Constantinesco sustine că ordinea juridică este un întreg format din particule juridice elementare ce pot fi socotite celulele acestui organism. Autorul citat împarte aceste particule în elemente determinante si elemente perisabile sau fungibile. Elementele
determinabile au o semnificatie ideologică si teleologică, ele se află în relatie directă cu sistemul de valori care stă la baza ordinii juridice date, exprimând individual, sau prin corelatie, finalitatea acestei ordini juridice. Ordinile juridice pot fi determinate si de tipul de civilizatie.

Există civilizatia cuvântului, promovată de Islam; civilizatia gesticii, cu dansul Shiva al zeului hindus cu acelasi nume sau surâsul lui Buddha, din India si China; civilizatia semnelor, din Extremul Orient; cea a ritmului, în Africa; cea a persoanei, iesită din civilizatia iudeocrestină. Sistemele nationale de drept sunt influentate prin contributii externe care pot proveni din fenomene ca: păstrarea, exportarea, asimilarea sau adaptarea unui anumit tip de drept.

a) Păstrarea dreptului. O primă cale de creare a unui sistem juridic national cu influente străine a fost cea impusă de puterile cotropitoare în statele ocupate. Astfel, Belgia, în 1797, Luxemburgul, în 1794, au devenit părti integrante ale Frantei, supuse, deci, legislatiei franceze, pe care au păstrat-o si după ce au devenit independente.

b) Dreptul metropolei adoptat de colonii. Dreptul metropolei a fost impus în colonii de statele coloniale care foloseau sistemul romano-germanic, pe calea ordonantelor; acestea, de fapt, se adresau structurilor de stat proprii, coloniile devenind părti integrante ale
metropolei. Astfel, prin Edictul din 28 mai 1664, coloniile franceze trebuia să se conformeze legilor metropolei. Anglia a folosit un sistem original de impunere a dreptului; pe baza unei decizii a Camerei Lorzilor din 1608, s-a considerat că locuitorii crestini din coloniile engleze sunt supusi legilor originare; practic, măsura se referea la
europenii care au emigrat pe teritorii vacante sau cucerite de la spanioli, în America.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.