Introducere in dreptul comunitar

Trimis la data: 2014-08-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Andra_M
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa al doilea Razboi Mondial, Europa se afla in situatia in care erau necesare reguli noi de conduita pe plan international, adica era nevoie de o noua ordine juridica, exprimata prin Conventii Internationale:
- Planul Marshall
- Organizatia Europeana de Cooperare Economica (O.E.C.E)
- Acordurile de la Bretton Woods in domeniul monetar
- Acorduri generale pentru tarife si comert (G.A.T.T.)
La un moment dat s-a pus problema reconcilierii Frantei cu Germania si in acelasi timp exercitarea unui control asupra Germaniei cu scopul de a impiedica o noua inarmare a acesteia.
Astfel, bazele UE se regasesc in preocuparile de natura economica. Miza mare a dezvoltarii europene dupa razboi a constituit-o controlul asupra bazinului minier din zona Ruhr - ului care asigura o mare parte din productia europeana.Astfel s-a creat prima comunitate europeana numita Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (C.E.C.O) 1951 Paris.
Originea acestei comunitati se regaseste in Planul Schuman care in 1950 propunea partenerilor europeni sa puna in comun productia, iar apoi si distributia carbunelui, fierului si otelului.

Aceasta organizatiese baza pe cooperarea franco-germana de natura sa echilibreze aceasta piata strategica.Acestei cooperari i se alatura statele membre Benelux (Belgia, Olanda, Luxembourg) si Italia; Marea Britanie ramanand deoparte si invocand relatia speciala cu SUA pe care a mentinut-o o perioada indelungata. Acest tratat a realizat o integrare mai profunda realizand infiintarea de institutii interne cu functii definite.

Ca realizari concrete evidentiem in materia concurentei reglementari care se aplica statelor membre, iar in domeniul integrarii se pun bazele unui control comunitar concentrat.De asemenea, tratatul prevedea in mod exceptional posibilitatea de a exercita o actiune directa asupra pietei si productiei (daca circumstantele o impun).Tratatul de la Paris a fost semnat pe o perioada de 50 de ani, efectele sale incetand la data de 23 iulie 2002. II Tratatele semnate la Roma de infiintarea celorlalte comunitati

A) Tratatul instituit de Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (EURATOM) Un alt pas in extinderea constructiei comunitare avea in vedere ATOMUL deoarece arma nucleara nu putea sa ramana monopolul Rusiei, SUA , Marea Britanie.Obiectivul Tratatului de la Roma era asemanator cu cel al Tratatului CECO. Institutiile acestei comunitati erau diferite de cele ale Tratatului de la Paris: Comisia, Adunarea, Consiliul, Curtea de Justitie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.