Introducere in dreptul proprietatii intelectuale

Trimis la data: 2014-06-29
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 163
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_E
Dimensiune: 235kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
. Despre creatia umana* A vorbi despre creatie in general este un demers dificil, ce ar depasi cu mult granitele dreptului. Se poate spune insa, fara a rosti cuvinte mari, ca intreaga evolutie a societatii umane s-a bazat pe un efort de creatie, mai mult sau mai putin voluntar. Istoria a fost marcata pe toate planurile de dezvoltare a societatii, de evolutia conceptelor cu privire la protectia creatiei lntelectuale. De fapt, in sens strict, protejand rezultatul efortului intelectual, se creau premizele oferirii unor avantaje materiale celui care il depusese.
in general vorbind, orice om care munceste creeaza ceva, mai mult sau mai putin palpabil Societatea a recunoscut insa exclusivitate in exploatarea produsului, in anumite conditii si numai in favoarea celor care depun un efort intelectual considerabil. Definita mereu dintr-o perspectiva umanista "creatia include un element uman, aceasta insemnand ca ea nu provine dintr-un simplu fapt sau din natura1".
2. Argumente in favoarea protectiei Istoric si filozofic, s-a pus intreAZbarea de ce s-ar acorda drepturi intelectuale ce au ca scop protectia creaAZtiilor intelectuale? Cel putin trei au fost argumentele pentru a justifica existenta acestor drepturi.

in primul rand, exista argumente etice si morale care justifica proprieAZtatea intelectuala, precum recunoasterea pentru autorul unui produs a unuidrept natural asupra rezultatelor muncii sale1. Aceasta teorie veche si "rudimentara"2 ce ii apartine lui John Locke, justifica in acest domeniu dreptul omului de a controla fructul muncii sale, creatia intelectuala.
in al doilea rand, se incurajeaza un anumit comportament al posibililor subiecti ai dreptului intelectual: in cazul marcii, producerea unor bunuri de calitate, iar in cazul inventiei, se incurajeaza atitudinea permisiva a autorului, care ar putea sa o tina secret.

Nu in ultimul rand, legitimitatea a fost explicata prin vechea teorie a utilitarismului, retinuta si in primele reglementari legislative. Ea consta in a recunoaste realizatorilor de creatii intelectuale utile societatii drepturi exclusive de exploatare. in acest sens au fost atat Statute of Arme in Anglia, care incuraja oamenii de stiinta sa creeze si sa scrie opere utile, cat si Constitutia SUA, care dadea putere Congresului sa promoveze progresul stiintei si artelor utile, asigurand, pentru o durata limitata, drepturi exclusive autorilor sau inventatorilor4.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.