Introducere in etica politica

Trimis la data: 2015-05-02
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica_D
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sintagma "etica politica" asociaza doi termeni de referinta in aria stiintelor socio-umane cu o mare frecventa atat in limbajul curent cat si in cel savant: cel de etica si cel de politica.
Pentru ambii termeni, pot fi identificate, in istoria gandirii filozofice si etico-politice, numeroase acceptiuni. Este, de aceea, necesar ca, de fiecare data cand utilizam acesti termeni, sa le precizam conotatiile cu care urmeaza sa operam.
Etimologic, termenul etica vine din limba greaca unde ethos insemna: "caracter, mod habitual de viata" (v. Francis E. Peters, Termenii filosofie grecesti, Bucuresti, Humanitas, p. 102).
De-a lungul timpului termenul etica a impartit "gloria" sau "oprobiul" cu un alt termen desemnand, in principiu, acelasi lucru: cel de morala. Acesta isi are originea in limba latina, unde mos, mores insemna: "obicei", "datina", "obisnuinta".
Multa vreme cei doi termeni au fost utilizati ca termeni echivalenti si aceasta atitudine persista si astazi (Encyclopedie philosophique universelle II. Les notions philosophiques, Dictionnaire, volume derijee par Sylvain Auroux, t.1, PUF, PP.874-875).

Totusi, numerosi cercetatori au tinut sa puna ordine in acest domeniu, astfel incat, sprijinindu-se pe experienta utilizarii efective, in timp, a celor doi termeni, acestia le-au delimitat acceptiunile, desemnand prin morala fenomenul moral, viata morala reala (raporturile morale, intelese ca raporturi libere, comportamentele morale, actiunile morale etc, intr-un cuvant practica morala), in vreme ce termenului de etica i s-a rezervat acceptiunea de teorie a moralei (teorie despre morala): stiinta a moralei sau filosofie morala. Acest punct de vedere se impune insa a fi, la randul sau, explicat, nuantat.

Conform definitiei date de Raymond Polin (v. Ethique et politique, Edition Serey, Paris, 1968, p.101), fost profesor la Sorbona si cunoscut cercetator al raportului dintre etic si politic (printre putinii care au facut-o si sub aspect formal, terminologic): "Etica mediteaza, defineste si apreciaza, in termeni de bine si de rau, intentiile, actele si operele unui individ considerat in el insusi sau considerat in raporturile cu ceilalti indivizi".

In acceptiunea lui Polin, etica in sensul cel mai larg, se prezinta mai intai ca un ansamblu de semnificatii si de valori destinate a descrie, a intelege, a defini nu omului situatia in raporturile sale cu lumea, ceea ce ar constitui obiectul metafizicii, ci actiunea omului prin care el se impune si se situeaza in libertatea sa, in raport cu ceilalti oameni si cu lumea . (subl.ns.-V.B.)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.