Introducere in lumea internetului

Trimis la data: 2004-01-04 Materia: Informatica Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 21
Autor: Costel Marius Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Este astăzi binecunoscută tuturor larga răspândire a calculatoarelor electronice în aproape toate domeniile activităţii umane. Acest proces este în continuă desfăşurare şi este foarte greu de previzionat unde se va ajunge şi cât de mult se va schimba în viitor viaţa de zi cu zi, atât la serviciu cât şi acasă, datorită calculatoarelor.

Se spune, de exemplu, chiar că analfabetul secolului al XXI-lea va fi cel care nu va şti să lucreze cu un calculator. Printre cele mai răspândite utilizări ale unui calculator sunt memorarea şi prelucrarea informaţiilor, în general, şi a textelor, în particular. În plus, posibilităţile de prelucrare oferite de calculatoare permit structurarea complexă şi regăsirea uşoară a informaţiilor memorate.

În paralel cu progresele în domeniul calculatoarelor, un alt domeniu cu o dezvoltare spectaculoasă îl constituie telecomunicaţiile. Astăzi se poate comunica rapid între oricare două puncte de pe glob. Posibilităţile de comunicare au fost folosite şi în transferul de informaţii între calculatoare aflate chiar la distanţe considerabile.

Din sinergia între facilităţile de memorare structurată, de prelucrare şi accesare a informaţiilor oferite de calculatoare şi posibilităţile crescânde ale domeniului telecomunicaţiilor au apărut şi în prezent au o extindere explozivă, reţelele internaţionale de calculatoare.

Pentru a pune la dispoziţie serviciile calculatoarelor electronice unui spectru cât mai larg de utilizatori, au fost dezvoltate instrumente concepute astfel încât să permită accesul la reţelele de calculatoare chiar a celor care nu au nici cea mai mică idee asupra a ceea ce este şi cum funcţionează un calculator. Se poate spune că, deja de acum, calculatorul devine un "aparat" banal chiar pentru un copil, cum ar fi, de exemplu, telefonul sau telecomanda unui televizor.

Similar cu aceste aparate banale, un utilizator al lui nu trebuie să ştie nimic despre funcţionarea acestuia, ci numai cum se foloseşte.Această comparaţie între telefon, telecomanda unui televizor şi calculator nu este aleasă întâmplător, în viitorul nu foarte îndepărtat preconizându-se ca, în fiecare casă, acestea să fie integrate într-un singur dispozitiv care va permite atât comunicarea prin (video) telefon, receptarea de programe interactive de televiziune, primirea acasă a unor reviste şi jurnale "electronice", accesul la bănci de date aflate pe orice calculator de pe glob şi, bineînţeles, utilizarea programelor de pe calculatorul propriu sau de pe oricare alt calculator de pe glob.

Aceste facilităţi vor fi puse la dispoziţie prin aşa-numitele "magistrale informaţionale" care vor împânzi globul.Lucrarea de faţă este destinată, în special, celor care îşi desfăşoară activitatea într-una din instituţiile Academiei Române, de la cele cu un specific umanist şi ajungând la centrele de cercetări avansate în domenii de vârf ale ştiinţei şi tehnologiei. Bineînţeles că lucrarea este la fel de utilă oricui vrea să se iniţieze în utilizarea reţelelor de calculatoare dar, ţinând cont totuşi de auditoriul ţintă, exemplele care vor fi date precum şi analizele făcute vor fi din domeniul şi pentru cei care activează în domeniul academic (spre deosebire de, spre exemplu, utilizarea reţelelor de calculatoare în lumea afacerilor, a petrecerii timpului liber etc.).

De la bun început trebuie precizat faptul că această lucrare nu este şi nu cuprinde o iniţiere în calculatoare. Dintr-un punct de vedere, cel care parcurge aceste rânduri ar putea să considere că este în faţa unui manual de utilizare a unui "aparat casnic" nou, cu multiple facilităţi cum ar fi un televizor cu telecomandă şi teletext şi cu facilităţi de a comunica folosind ceva asemănător telefonului.

În primul rând, pentru a înţelege cum poate fi întrebuinţat un aparat trebuie ştiut ce "butoane" sau alte comenzi are (de exemplu, un automobil are volan, pedale, schimbător de viteze, butoane pentru faruri, ştergător de parbriz etc.). Din acest punct de vedere, un calculator poate primi comenzi date de la o tastatură similară cu cea a unei maşini de scris, într-un anumit limbaj simplu, ca şi cum am scrie cuiva foarte pe scurt ce trebuie să facă.

Textul comenzii scris de utilizator precum şi rezultatele comenzilor sunt afişate pe un ecran similar televizorului. Pe acest ecran sunt figurate uneori şi nişte liste de comenzi posibile (denumite meniuri prin analogie cu listele de produse care specifică ce mâncăruri pot fi comandate într-un restaurant) şi / sau "butoane" care pot fi alese sau "apăsate" folosind un obiect denumit, datorită formei sale, "şoricel" ("mouse").

În al doilea rând, trebuie precizat ce poate să facă "aparatul" care se doreşte a fi folosit. Foarte pe scurt, la nivelul unei persoane care nu ştie nimic despre calculatoare dar care doreşte să utilizeze facilităţile unei reţele de calculatoare, se poate spune că un calculator interpretează şi apoi execută fidel comenzile primite, poate memora cantităţi remarcabile de informaţii, poate prelucra informaţii şi poate fi folosit pentru comunicare la distanţă (dacă este conectat la o reţea de calculatoare).

Plecând de la consideraţiile anterioare, în continuare se vor trece în revistă câteva idei de bază, util de ştiut de către cei care vor să folosească reţelele internaţionale de calculatoare. De asemenea, se vor defini şi explica conceptele de bază care vor fi folosite în celelalte capitole ale lucrării.
Ideile de bază ale lucrului în reţele de calculatoare sunt:
Calculatorul este un mijloc comod de stocare şi de actualizare a unor volume considerabile de informaţii complex structurate, permiţând accesul rapid la datele de interes.

Calculatoarele pot fi conectate astfel încât să comunice între ele, formând reţele cu întindere planetară.
Reţelele de calculatoare pun la dispoziţie variate clase de servicii pentru comunicare între persoane şi grupuri de persoane, de regăsire şi transfer de informaţii de orice natură.

Pentru utilizarea calculatoarelor de către nespecialişti în informatică au fost dezvoltate instrumente de interacţiune om-calculator "prietenoase".
Pentru protecţia informaţiilor secrete sau care sunt destinate unor grupuri restrânse de utilizatori, accesul la calculatoarele aflate în reţea este controlat. Deoarece pe reţea lucrează concomitent un număr considerabil de utilizatori, fiecare dintre aceştia trebuie să urmeze nişte reguli de "etichetă", de comportare socială.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.