Introducere in sistemul mass media

Trimis la data: 2009-05-12
Materia: Jurnalism
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 7.40 / 10
Downloads: 0
Autor: Catalina Nechifor
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Presa raspunde unor nevoi si aspiratii, clare sau difuze, ale indivizilor si colectiviAZtatilor - fiind modelata astfel de solicitarile sau de asteptarile acesAZtora - simultan, ea exercita o seama de influente asupra vietii sociale, modificand actiunile indivizilor si grupurilor. Pornind de la aceste constatari, jurnalistii, oamenii politici, legiuitorii, filosofii, psihologii si sociologii au cautat sa vada ce loc ocupa massAZ media in viata sociala, ce legaturi se tes intre ele si diferitele institutii, grupuri sau persoane, ce putere au aceste interactiuni si ce importanta are presa in procesele de transformare a structurilor econoAZmice, sociale, politice ori culturale.
In primul caz, faptul ca "presa ne informeaza" apare ca o consecinta a existentei sistemului mass media. Aceasta consecinta deriva din functionarea globala a mass media (nu numai a unui segment al lor) si nu este legata in mod direct de o intentie (declarativ asumata si precis directionata): putem gasi informatii chiar si in acele mesaje care nu au ca scop principal informarea, cum ar fi filmele de diverAZtisment, concursurile TV, programele de varietati, integramele, clipurile muziAZcale etc.

Este evident ca presa nu ar exercita o asemenea functie daca nu ar exista, ca o premisa a acesteia, o dorinta si o cautare de informatii, ca expresie a unor necesitati elementare ale omului. Astfel, raspunzand nevoii indivizilor de a controla mediul lor imediat si deci de a sti ce se petrece in lumea in care traiesc si satisAZfacand aceste nevoi prin produsele pe care le ofera, mass media genereaza, ca o consecinta a activitatii lor, faptul ca publicul este informat. Ansamblul fenomeAZnelor aparute in procesul satisfacerii unor nevoi poarta numele de functii.

In DictioAZnarul de sociologie, functia este definita prin "contributia pe care un element o aduce la satisfacerea unei cerinte a sistemului din care face parte, contribuind la mentinerea si dezvoltarea acestuia" (C. Zamfir, L. Vlasceanu, 1993, p. 262).In al doilea caz este vorba de o cerinta imperativa: presei i se atribuie, inainte chiar de exercitarea actiunii sale, misiunea, rolul de a informa. Acest lucru este considerat o obligatie a institutiilor mass media, ceva ce trebuie realizat, indifeAZrent de obstacolele sau de conjuncturile concrete in care presa lucreaza.

In jurul conceptiilor referitoare la rolul pe care presa trebuie sa l joace s au construit patru mari "teorii" (modele) ce au organizat, intr o paradigma generala, numeroasele sarcini atribuite de a lungul istoriei sisteAZmelor de comunicare de masa: modelul autoritarist (bazat pe misiunea de sustinere a structurilor de putere existente), modelul totalitarist (bazat pe misiunea de mobilizare a maselor pentru indeplinirea proiectelor puterii), modelul liberal (bazat pe misiunea de a facilita accesul publiAZcului la informatii si divertisment) si modelul serviciului public (bazat pe misiunea de a realiza educatia civica si informarea corecta).

In cel de al treilea caz, faptul ca activitatea presei are ca rezultat informarea indivizilor apare ca un produs imediat al functionarii unui segment al massAZ media. Aceasta inseamna ca ne confruntam cu actiunea unui ziar, canal, program, mesaj care i influenteaza intr un anumit fel pe o parte din cei care intra in contact cu el. Acest tip de actiune concreta a mass media poarta numele de efect.

Analiza efectelor a consumat, timp de peste 50 de ani, aproape intreaga energie a cercetatorilor din domeniul comunicarii de masa: ei au stabilit ca efectele presei pot atinge nivelul cunostintelor, emotiilor, atitudinilor sau comportamentului individual; ca ele vizeaza persoana, grupul, institutiile sociale, intreaga societate sau cultura unui segment al acesteia; ca pot fi intentionate si non intentionate; ca actioneaza pe termen scurt sau pe termen lung etc. (vezi D.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.