Introducere in sociologie

Trimis la data: 2014-05-26
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 39
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nistor_L
Dimensiune: 80kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In mod absolut evident, la nivelul simtului comun, studiul societatii debuteaza cu studiul individualitatii. Ne dam seama ca vecina de la etajul trei continua sa convietuiasca cu sotul ei, chiar daca acesta se comporta violent sau ca vecinul de la parter a reusit sa se lase de baut numai dupa ce s-a imbolnavit grav. Daca vecina sau vecinul nostru ar reprezenta un caz singular, am putea spune ca acest comportament al lor a fost determinat de o anumita structura de personalitate proprie, dar cum aceste situatii le intalnim la mii sau milioane de persoane, este greu de presupus ca toate au aceeasi structura de personalitate.
Inainte de a putea vorbi de insasi conceptul de sociologie, este absolut necesar sa introducem doua concepte fundamental noi: conceptul de rol si conceptul de structura sociala. Prin rol intelegem performanta pe care o asteptam de la cineva care ocupa o anumita pozitie. Orice individ intr-o societate are un rol. Vorbim de rolul de profesor, rolul de student, rolul de sotie, de mama, de iubita sau de cersetor. Fiecare dintre aceste pozitii sociale au o anumita reprezentare care sugereaza un anumit set de comportamente, gesturi, atitudini si relatii pe care le stabilesc cu altii.

Tema majora a sociologiei este sa descopere ce seturi de roluri pune societatea la dispozitia membrilor sai si de ce anumite persoane joaca un anumit rol. Pornind de la rol, putem acum aborda cel de-al doilea concept fundamental in sociologie si anume cel de structura sociala, definita ca ansamblul contextului in care apar rolurile. Astfel, rolul de mama vazut din aceasta perspectiva poarta denumirea de structura sociala a familiei, rolul de student creeaza structura sociala a educatiei si asa mai departe.

Sociologia este o disciplina care studiaza oamenii si regulile de comportament in baza carora acestia interactioneaza. De aceea, sociologia are relatii cu alte stiinte precum stiintele politice, stiintele economice, psihologia si antropologia. Elementul de studiu al sociologiei in reprezinta regularitatile sociale, fenomenele sociale ce se repeta in conditii similare. Totusi, acest obiect de studiu il putem intalni si la alte discipline.

Astfel, economia se orienteaza catre modelele de productie, distributie si consum a bunurilor si serviciilor, distributia resurselor si comportamentul consumatorului. Stiintele politice investigheaza modul in care oamenii se guverneaza sau sunt guvernati, modelele de distributie a puterii si participarea in organizatiile formare, in special birocratia publica. Desi sociologia analizeaza si ea distributia puterii, nu putem sa nu remarcam o mai mare diversitate a interactiunilor sociale - intre sot si sotie, prieteni, grupuri organizate etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.