Introducere in sociologie - obiectul si definirea sociologiei

Trimis la data: 2009-10-31
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 8.23 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin Duda
Dimensiune: 49kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sociologia a fost definita de-a lungul timpului in diferite moduri. Termenul de sociologie apare pentru prima oara, in 1838, la filosoful francez Auguste Comte in Cours de philosophie postive, 1830-1842. Au urmat dupa aceea incercari de definire a sociologiei, la care facem referire mai jos. Astfel, Emile Durkheim a conferit sociologiei statutul de "stiinta a faptelor sociale". Max Weber a considerat sociologia ca stiinta care studiaza actiunea sociala. George Gurvitch a dat urmatoarea definitie: "sociologia este stiinta fenomenelor sociale totale, care are drept obiect studiul global al relatiilor sociale, societatea ca integralitate de raporturi". Dimitrie Gusti considera ca "sociologia este stiinta realitatilor sociale".
Din studiul mostenirii sociologice si din cunoasterea modului cum sociologii studiaza realitatile sociale s-a constatat ca anumite procese, institutii si fenomene sociale: familia, stratificarea sociala, raporturile dintre componentele societatii, mecanismele de functionare a societatii nu au fost obiect al unei anumite discipline decat din momentul constituirii sociologiei ca stiinta. Domeniul sociologiei este realitatea sociala in procesualitatea devenirii si stabilitatii ei.

In mod concret, obiectul sociologiei il constituie studiul colectivitatilor umane si al relatiilor interumane din cadrul acestora, precum si examinarea comportamentului uman in grupuri si comunitati umane. Am amintit ca obiectul sociologiei cuprinde o arie de probleme de o mare complexitate si diversitate. Studiul acestor teme s-a diferentiat si s-a aprofundat, conturandu-se un sistem de discipline sociologice, care s-a extins treptat, ajungandu-se pana la aproape 100 de discipline sociologice.

Enumeram cateva dintre ele: sociologia culturii, sociologia politica, sociologia civilizatiilor, sociologia economica, sociologia cunoasterii, sociologia familiei, sociologia deviantei, sociologia comunitatilor, sociologia morala, sociologia juridica, sociologia limbii, sociologia artei, sociologia literaturii, sociologia educatiei, sociologia muncii, sociologia industriala, sociologia rurala, sociologia urbana, sociologia religiei, sociologia mass media etc.
Sociologia generala si disciplinele sociologice abordeaza problemele sociale in temeiul unei paradigme, al unui ansamblu de concepte, propozitii, metode si tehnici de cercetare, instituite ca un model de investigatie.

De regula, orice doctrina sociologica tinde spre conturarea unei paradigme de analiza a sociologiei sau a unui domeniu sociologic, iar studiul unei teme se intreprinde avand la baza paradigma curentului sociologic in care se include demersul stiintific al chestiunii cercetate. Relatia sociologiei cu alte stiinte Intelegerea specificului sociologiei, ca stiinta, rezulta si din studiul relatiilor acestei discipline cu alte stiinte. Cercetand un domeniu al realitatii, cel social, sociologia se intalneste, inevitabil, cu alte stiinte. Stiintele despre societate si om se impart in trei mari grupuri (A. Mihu, 1992, p. 26):
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.