Introducere in stiintele comunicarii-John Fiske

Trimis la data: 2006-10-18 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3790
Autor: Paul N. Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Introducere in stiintele comunicarii-John Fiske - Disciplina ştiinţelor comunicării este deja consacrată în spaţiul ştiinţific şi universitar. Materialul carţii reprezintă o introducere lucidă a principalelor axe de cercetare, destinat studenţilor care se întâlnesc pentru prima oară cu subiectul. În acelaşi timp, el aduce clarificări şi informaţii suplimentare de real interes şi pentru studenţi, profesori sau cercetători deja iniţiaţi în acest domeniu.

Cartea descrie o serie de metode de analiză a comunicării, dar şi teoriile care stau la baza metodelor respective. Înarmat cu ele, cititorul va fi capabil să extragă înţelesurile culturale latente ale unor acte de comunicare fundamentale, precum fotografiile de presă sau emisiunile populare de televiziune, pentru a le vedea cu alţi ochi.

Cartea de faţă este structurată în nouă capitole. Pe lângă acestea, sunt inserate o listă a ilustraţiilor (pag. 9) care au rolul de a evidenţia conceptul şi/sau teoria dezbătută (studiată) de autor în carte, mulţumiri (pag. 11) îndreptate studenţilor autorului de la cursul Studiile Comunicării pe care-l ţine la Universitatea Polytechnic din Ţara Galilor, colegilor pentru comentariile specifice, pentru faptul că i-a oferit acel mediu de lucru care încurajează dezvoltarea ideilor, un feedback valoros. De asemenea mulţumeşte lui Viv Coles pentru fotografii şi lui Jenny Griffiths pentru munca de tehnoredactare.

Şi, în cele din urmă, familiei, care i-au permis ca mult prea multe weekend-uri şi vacanţe să fie dedicate acestei cărţi. Nota autorului (pag. 13) constituie un bloc aparte al cărţii prin care acesta (adică autorul) îi face o succintă explicaţie cititorului pentru a înţelege structurarea cărţii şi aranjarea capitolelor, explicaţii de genul că „am structurat, acolo unde părea necesar, materia la secţiuni numite «Conceptul de bază» şi «Implicaţii ulterioare».

Cititorul care doreşte o introducere scurtă, generală, în subiect, poate citi doar secţiunea «Conceptul de bază»”. Aceste notiţe pot fi desprinse din prima parte a notei autorului, Strategii de lectură a cărţii, urmată de un alt compartiment – Exerciţii şi lecturi suplimentare (tot pe aceeaşi pagină, 13) în care autorul menţionează că la sfârşitul fiecărui capitol a sugerat câteva teme de discuţie sau de eseuri şi exerciţii practice, destinate să testeze, să extindă sau să adâncească înţelegerea cititorului asupra capitolului respectiv.

Până a începe capitolul 1 este INTRODUCEREA urmată de subtitrul Ce este comunicarea?. Acest lucru ne spune că în introducere realizatorul cărţii încearcă, din start, să ne informeze despre fenomenul comunicării, acea „activitate umană pe care fiecare dintre noi o poate recunoaşte, însă puţini o pot defini satisfăcător”. De fapt, autorul vrea prin această carte, să înlăture îndoielile care stau în spatele comunicării conform căreia ea nu este un subiect, în sensul academic obişnuit al cuvântului, ci o arie de studii interdisciplinare.

Capitolul 1, Teoriile comunicării, studiază modelul matematic al comunicării al lui Shannon şi Weaver (1949), una din principalele surse din care s-au dezvoltat studiile comunicării. Acest model reprezintă un exemplu clar al şcolii-proces, care vede comunicarea ca pe o transmitere de mesaje. Jonh Fiske studiază cu atenţie conceptele de „informaţie”, „redudanţă şi entropie”, mijloacele de comunicare din perspectiva modelului matematic, canalul şi codul, reacţia receptorului înapoi la emiţător (feedback-ul). Capitolul se încheie cu Exerciţii şi lecturi suplimentare.

Capitolul 2, Alte modele, autorul prezintă alte modele ale comunicării văzute ca proces pentru a ilustra întreaga gamă pe care se întinde această abordare. Aceste, „alte modele” sunt modelul lui Gerbner (1956), cu implicaţii ulterioare, studiul conceptelor „acces”, „disponibilitate”, modelul lui Lasswell (1948), modelul lui Newcomb (1953), modelul lui Westley şi McLean (1957), modelul lui Jakobson (1960). Capitolul se încheie ca şi primul şi ca şi următoarele.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.