Introducere in studiul frazeologiei

Trimis la data: 2014-07-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 0
Autor: Paul_B
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca disciplina lingvistica in curs de constituire, frazeologia nu are inca o pozitie foarte clara in ansamblul diverselor ramuri ale stiintei limbii. Th. Hristea considera ca adevarata bogatie a unei limbi este data, in mare masura, si de bogatia ei frazeologica. Autorul afirma ca, dupa "tezaurul lexical" propriu-zis, cel "frazeologic" permite clasificarea unei limbi printre idiomurile sarace, bogate sau foarte bogate.
Strans legat de cele spuse mai sus, se mai poate afirma ca o limba cu numeroase "frazeologisme" este, in acelasi timp, si o limba cu mari resurse de expresivitate. Frazeologia prezinta importanta pentru stilistica functionala, dat fiind ca deosebirile dintre stilurile sau variantele functionale ale unei limbi se reduc, in primul rand, la diferente de natura lexicala si frazeologica. De aici nu trebuie sa intelegem ca orice combinatie frazeologica are prin ea insasi o valoare stilistica sau expresiva.

In terminologia tehnico-stiintifica exista sute de "frazeologisme" sau combinatii lexicale stabile care au exclusiv o functie denominativa, deci sunt complet lipsite de orice "incarcatura expresiva".
Cercetarea atenta a frazeologiei de care se serveste presa (in sensul cel mai larg al cuvantului) ne poate ajuta sa intelegem mai bine stilul publicistic. Citam frazeologisme care se folosesc prin excelenta in presa: agentie de presa, atasat de presa, corespondent de presa, conferinta de presa, conferinta la nivel inalt, campanie electorala,

criza guvernamentala, insarcinat cu afaceri ad-interim, lovitura de stat, ministru plenipotentiar, pact de neagresiune, purtator de cuvant, runda de convorbiri, scrisori de acreditare, sondaj de opinie, telegrama de presa, trimis special, tur de orizont si tur de scrutin, tara subdezvoltata si tara in curs de dezvoltare, vot consultativ si vot deliberativ, zona denuclearizata etc.

Frazeologia este importanta si pentru rezolvarea corecta si completa a unor etimologii atunci cand se au in vedere intregi familii frazeologice. Substantivul tesut, de pilda, n-ar trebui explicat printr-o simpla trimitere sau referire la verbul a tese. Chiar din DEX rezulta ca tesut nu inseamna numai "faptul de a tese" sau "tesatura", ci si "ansamblul de celule animale sau vegetale avand aceeasi structura si aceleasi functii intr-un organism". Acest sens neologic se explica prin fr. tissu, care intra in structura a numeroase unitati frazeologice, calchiate, partial, in limba romana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.