Introducere in teoria comunicarii

Trimis la data: 2015-11-08
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 65
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Dragos costel
Dimensiune: 85kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conceptul de comunicare a fost abordat, in timp, din perspective multiple, ceea ce a determinat o proliferare spectaculoasa a definitiilor.Doi cercetatori americani, Frank E.X. Dance si Carl E. Larson, au inventariat nu mai putin de 120 de definitii (The Functions of Human Communication, New York, 1976), fara a epuiza posibilitatile si fara a multumi pe toata lumea. Intr-o Introducere in stiinta publicisticii si comunicarii (Cluj, 1998), germanii Michael Kunerik si Astrid Zipfel considera ca din aceasta multitudine de incercari "nu se poate concluziona simplist ca am avea de a face cu o ramura imatura a stiintei, in care nu ar exista nici macar unitatea de vederi asupra conceptelor de baza inrudite", observand ca "o asemenea multitudine de notiuni este tipica pentru toate stiintele umaniste si sociale".
O definitie mai larga - ce plaseaza comunicarea nu numai la nivelul speciei umane, ci si la nivel biologic - citeaza profesorul Aurelian Bondrea in cartea sa Sociologia opiniei publice si a mass media (Bucuresti, 1997), dupa Gilles Amado si Andre Guittet (Dynamique des communications dans les groupes). Conform acestora, "exista comunicare de fiecare data cand un organism oarecare, in particular un organism viu, poate afecta un alt organism, modificandu-l sau modificandu-si actiunea, pornind de la transmiterea unei informatii (si nu printr-o actiune directa, precum cea pe care o exercita o forta fizica punand in functiune o energie)" (vezi in Manual, p. 11).

b. Din punct de vedere sociologic comunicarea (de masa) este privita ca "un ansamblu de modalitati i retele de transmisie, echipamente individuale si autonome i care permite punerea la dispozitia unui public destul de larg a unei multitudini de mesaje" (Dictionar de sociologie, Larousse, Bucuresti, 1996).
Wilbur Schramm (cercetator american care a jucat un rol important in afirmarea domeniului comunicarii ca disciplina universitara, autorul unor lucrari publicate intre 1960 si 1980 si al unor teorii, patru la numar, despre presa) a definit comunicarea ca pe un proces prin care se stabileste o comuniune sau o identitate de reflectii, conceptii, intre un emitator de mesaje si un receptor, printr-un canal de comunicatie.

Numim comunicatie un sistem tehnic utilizat in comunicarea la distanta. Posta, telefonul, telegraful, radioul sunt mijloace de comunicatie, utilizand diferite tipuri de semnale.
Pentru a nu rataci in acest univers al definitiilor vom retine una singura:
Comunicarea este un proces prin care, atat in lumea animala, cat si in societatile umane, se transmit de la un receptor la un emitator informatii, prin intermediul unor semnale sau sisteme de semnale. Acest proces implica o interactiune si are anumite efecte, producand o schimbare.

Clasificari ale comunicarii
Fiind un fenomen foarte complex, identificabil la nivel instinctual, la nivel psiho-social, la nivel cultural, comportand aspecte biologice, dar si tehnologice, comunicarea se preteaza unor clasificari dupa diverse criterii:
a. Dupa criteriul mijloacelor fizice putem identifica urmatoarele tipuri de comunicare:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.