Introducere in teoria culturii

Trimis la data: 2009-05-15
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 0
Autor: Dumitrascu Anca
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru a desemna limitele unei introduceri in teoria culturii, trebuie sa aratam mai intai ca introducerea propriu-zisa se doreste a fi un temei pentru a sustine ideea ca un curs privind modelele culturale porneste de la o anumita perceptie, semnificatie, misiune atribuita culturii. Aceea ca ne putem reprezenta cultura in forma unor structuri inteligibile, incarcate de o realitate care se poate cunoaste, invata, transmite. Din acest punct de vedere, consideram cultura ca un produs al activitatii omului, mai precis a individului uman care priveste critic atat natura cat si societatea.

Referate similare:

O asemenea pozitie reflexiva il distanteaza cu necesitate pe om de produsele activitatii sale, printre care reproducerea si in acelasi timp modificarea conditiei sale de a fi om, cultura Cultura se naste din praxis-ul uman, din alcatuirea unor straturi de obisnuinte prin care existenta omului este imbogatita atat material cat si spiritual. Din cuprinsul acestei definiri generice, particularizam cazul culturii moderne fata de culturile arhaice, iar pentru o localizare si mai specifica, suntem interesati in aceasta introducere de posibilitatea unei teorii a modelelor culturale.

Modele culturale presupun prezenta unor structuri particulare, flexibile, care fac distincte, asa cum se va vedea cazul unor experiente culturale, avand rolul unor invarianti. Dorim sa aratam importanta studierii modelului cultural in general, al unor versiuni de modele culturale, pentru a sublinia nu doar varietatea culturilor existente in modernitate, ci si posibilitatea cunoasterii cauzelor unor antagonisme de tip cultural, conflicte actuale ori latente, ceea ce face subiectul mai actual decat oricand. Cultura a fost de fapt mereu actuala, chiar daca sub forme camuflate.

O introducere in teoria modelelor culturale accentueaza contextualitatea culturala in omul traieste, prezenta unui canon cultural specific unei comunitati, nespecific alteia. Dar nu aceasta este singura ratiune pentru care o introducere in teoria modelelor culturale ar putea valida interesul unor categorii diferite de oameni. Exista un tot mai crescand interes manifestat de consumatorii de cultura pentru informatia asupra identitatilor pe care teoriile culturale le pot oferi, asupra mijloacelor tehnologiei culturale contemporane, asupra perspectivei devenirii culturale intr-o lume care se declara a schimbarii.

Consumatorul de cultura este azi adaptat nevoii unei formari continue, si din aceasta perspectiva o introducere in teoria modelelor culturale il poate informa despre cultura in general, despre modelele culturale in special, ca forma de aplicabilitate a culturii la o realitate contextuala sociala, politica, materiala, spirituala. De aceea este necesara o privire structurata asupra culturii prin care sa se depaseasca cateva locuri comune. O asemenea privire trebuie sa fie restransa totusi la o prezentare cu caracter general in acest loc, care sa fie urmata de o aprofundare ulterioara pe baza bibliografiei aferente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.