Invatatura despre Sf. Cruce in Cartea Triodului

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins pag. 1
Preliminarii pag. 2
1. Prefigurarile Sfintei Cruci in Vechiul Testament pag. 4
1.1. "Lemnul" tip al Crucii pag. 4
1.2. Altarul Vechiului Testament - prefigurare a Crucii, ca altar de jertfa al Mantuitorului pag. 6
1.3. Semnul Sfintei Cruci preinchipuit in Vechiul Testament pag. 7
2. Sfanta Cruce - semnul mantuirii in Noul Testament pag. 8
2.1. Sfanta Cruce a fost cinstita de crestini inca din primele secole ale existentei Bisericii pag. 9
3. Sfanta Cruce in imnografia Bisericii Ortodoxe pag. 12
3.1. Cultul public ortodox, mijloc de slujire si inchinare lui Dumnezeu pag. 13
3.2. Cartea Triodului si particularitatile sale pag. 13
3.3. Sfanta Cruce in cartea Triodului pag .15
3.3.1. Sfanta Cruce - izbavitoarea lui Adam cel cazut si a omului in general pag. 16
3.3.2. Prefigurari vechi testamentare ale Sfintei Cruci pag. 17
3.3.3. Sfanta Cruce altarul de jertfa al Mantuitorului Hristos pag. 19
3.3.4. Sfanta Cruce - intarire si lauda a Apostolilor in predicarea Evangheliei si obiectul predicii lor pag. 20
3.3.5. Realitatea relationala Cruce - Rastignire - Inviere pag. 21
3.3.6. Sfanta Cruce desfiinteaza puterea iadului pag. 22
3.3.7. Sfanta Cruce, arma impotriva diavolului pag. 22
3.3.8. Sfanta Cruce, semnul biruintei si al mantuirii pag. 23
Concluzii pag. 24
BIBLIOGRAFIE pag .26
Preliminarii

Cinstirea Sfintei Cruci in teologia ortodoxa constituie unul dintre adevarurile de credinta, care, de la inceput, pentru cugetarea teologica in general, a reprezentat o piatra de incercare, de poticnire. Chiar Sfantul Apostol Pavel sesizeaza si face cunoscut caracterul antinomic al adevarului despre Sfanta Cruce cand scrie corintenilor: "Caci cuvantul crucii pentru cei care pier este nebunie, iar pentru noi, cei care ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu" (I Corinteni 1-18).

Sfantul Ioan Gura de Aur talcuind acest verset spunea: "insa cum lumea nu a voit sa cunoasca pe Dumnezeu prin mijlocirea acestei intelepciuni, Dumnezeu a biruit-o prin nebunia aparenta a crucii, nu cu ajutorul rationamentului, ci al credintei. Caci a crede intr-un om rastignit si ingropat si a tine ca certitudine ca acest om a inviat si s-a suit la cer este rezultatul credintei si nu al rationamentului"1.

Cu toate acestea, chiar daca si in timp invatatura despre Sfanta Cruce a ramas o invatatura combatuta si contestata de multi, pentru Teologia Ortodoxa ea ramane o invatatura fundamentala ce face parte integranta din iconomia mantuirii.

Ce intelegem prin Sfanta Cruce?
Crucea in sens propriu sau material, inseamna lemnul crucii cu brate, pe care a fost rastignit insusi Mantuitorul Hristos. Despre acest sens al crucii aminteste Sfanta Scriptura: "Si ducandu-si crucea a iesit din cetate la locul numit al Capatanii..." (Ioan XIX, 17); "Mantuieste-te pe Tine insuti si te pogoara de pe cruce" (Marcu XV, 30) etc. Sensul propriu sau material al crucii defineste prin urmare obiectul vazut, material pe care a fost rastignit Iisus Hristos.

In sens spiritual "prin cruce se inteleg greutatile si suferintele pe care fiecare om trebuie sa le suporte in viata"1, acest sens fiind acela de soarta sau destin: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie" (Marcu VIII, 34).

Rolul deosebit al Sfintei Cruci in Biserica Ortodoxa rezulta din faptul ca face parte atat din viata cultica si spirituala a credinciosilor, cat si datorita faptului ca este prezenta in preocuparile teologilor, fiind considerata semn al iubirii supreme a lui Dumnezeu-Fiul si al lui Iisus Hristos-Omul fata de lume si de om, si "chiar drum ce duce la invierea noastra"2.

Cinstea deosebita de care se bucura Sfanta Cruce in viata crestina rezida din aceea ca Sfanta Cruce este profund si indiscutabil legata de activitatea, patimile, jertfa si Invierea Mantuitorului Hristos. In Biserica Ortodoxa cinstirea sau venerarea Sfintei Cruci nu se reduce numai la cinstirea lemnului pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos, ci ea presupune si o semnificatie profund teologica a acesteia in opera de mantuire a omului. In acest sens, Sfanta Cruce devine instrumentul sau obiectul prin care Hristos, Fiul lui Dumnezeu da mortii un alt sens, moartea ramanand sfarsitul vietii pamantesti, si in acelasi timp fiind inceputul vietii vesnice, eterne, inceputul nemuririi.

Totodata, se poate spune ca intre Sfanta Cruce si Invierea Domnului exista o stransa legatura "In crucea sau in moartea lui Hristos se cuprinde virtual Invierea Lui si in Invierea Lui continua sa fie prezenta puterea biruitoare de moarte a crucii"3; aceasta legatura nu este intamplatoare sau lipsita de semnificatie, ci pe ea se cladeste intregul edificiu al rascumpararii obiective realizata de Mantuitorul Hristos. Crucea face posibila Invierea Mantuitorului Hristos, iar Invierea Mantuitorului Hristos "este garantia invierii noastre". Crucea fara Inviere este o simpla jertfa: Inviere fara cruce nu exista.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.