Invatatura despre Sfanta Treime

Trimis la data: 2015-09-17
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: angelanicoara
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Teologia si iconomia isi au radacinile si premisele in dogma Sfintei Treimi sau a unitatii intreit ipostatice a Dumnezeirii.
Invatatura despre Dumnezeu Cel Unul in Fiinta si intreit in Persoane s-a inchegat destul de timpuriu si apare in simbolurile de credinta din secolul al II-lea, iar Sfintele Sinoade ecumenice si locale s-au pronuntat cu autoritate in ce priveste dreapta invatatura despre deofiintiimea si egalitatea Celor trei Persoane in Dumnezeu Cel Unic.
Un rol de mare importanta in precizarea dogmei Sfintei Treimi au avut Sfintii Parinti Atanasie cel Mare, Chiril al Alexandriei, Grigorie de Nazianz, Vasile cel Mare, Maxim Marturisitorul, Ioan Damaschin, Grigorie Palama si altii.
Dumnezeu este Unul in Fiinta si intreit in Persoane. Exista o natura, o esenta unica, o lucrare si o energie comuna tuturor celor trei Persoane dumnezeiesti. Exista, asadar, o identitate de natura, de vointa si lucrare, perfecta si reala, in Dumnezeu. Cele trei persoane impartasesc aceeasi fire, in mod egal si perfect - sunt deofiinta. De aceea, Treimea nu inseamna triteism, adica trei firi dumnezeiesti distincte, ci trei ipostasuri consubstantiale. Aceeasi fire este posedata si folosita in mod deplin si egal de Cele trei Persoane, dar in mod personal si propriu.

Sfantul Ioan Damaschin spune: "Noi credem intr-un singur Dumnezeu, intr-un singur principiu, fara de inceput, necreat, nepieritor si nemuritor, vesnic, infinit, necircumscris, nemarginit, infinit de puternic, simplu, necompus, necorporal, nestricacios, impasibil, imuabil neprefacut, nevazut, izvorul bunatatii si al dreptatii, lumina spirituala, inaccesibil; putere care nu se poate cunoaste cu nici o masura, ci se masoara numai cu propria ei vointa. Caci poate pe toate cate le voieste...

Credem intr-o singura fiinta, intr-o singura Dumnezeire, intr-o singura putere, intr-o singura vointa, intr-o singura activitate, intr-un singur principiu, intr-o singura stapanire, intr-o singura domnie, intr-o singura imparatie, cunoscuta in trei ipostase desavarsite, dar adorata intr-o singura inchinaciune, marturisita si adorata de toata faptura rationala. Ipostasele sunt unite fara sa se amestece si despartite fara sa se desparta."1 Sfantul Vasile cel Mare spune:

"Firea Dumnezeiasca, identica cu Sine insasi, nestramutata, neschimbata, impasibila, simpla, necompusa, lumina neapropiata, putere nespusa, maretie fara de hotar, care copleseste sufletul inundat de ea, dar cu neputinta de aratat dupa vrednicie prin cuvant."2
Dumnezeu sau firea unica nu poate fi conceputa in ea insasi, in afara ipostasurilor Treimii. Esenta dumnezeiasca unica subzista in Persoane.
Sfantul Vasile cel Mare spune:"Ceea ce e comun se refera la fiinta, pe cand ipostasul sau persoana e semnul propriu a ceea ce-i specific sau particular".3

Iar Sfantul Maxim Marturisitorul spune:"Caci ipostasul e ceea ce se constituie in mod distinct de sine, daca ipostasul este fiinta cu proprietati (cu insusiri personale deosebite), deosebindu-se prin numar de cele de acelasi gen. Iar enipostasul (sau enipostasiatul) este ceea ce nu subzista nicidecum de sine, ci e vazut in altele, ca specia in indivizii de sub ea."4Sfantul Grigore de Nazianz spune ca "monada" se misca catre diada" si se opreste in "triada". In aceasta miscare a unitatii spre Treime se pot face urmatoarele distinctii:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.