Inventarul conjugarilor GALR

Trimis la data: 2008-01-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.72 / 10
Downloads: 253
Autor: Dobrica Mariana
Dimensiune: 18kb
Voturi: 23
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conjugarea I are ca trăsături flexionare:1.omonimia suf. inf. = suf. impf. = suf. pf. s. = suf. ind. prez. 5 = primul element suf. part.: 2.suf. ger. [-ând]; 3.omonimia des.3 ind. prez. = 6 ind. prez. [-ă]; 4.suf.1, 2, 3, 6 prez.ind. . Într-o prezentare simplificată, care reţine numai trăsăturile specificatoare, conjugarea I cuprinde clasa verbelor cu sufixul infinitival [-a] şi suf. prez. ind. [Ø]; exemple: a ara, a cânta, a spăla, a vărsa; a afla, a intra; a apropia, a mângâia, a înjunghia, a continua etc.
Subclasele a afla, a apropia, a înjunghia sunt subordonate fonetic tipului canonic, întrucât unele realizări afixale diferite ale acestor verbe (vezi: aflu, apropii, înjunghii, precum şi apropiind, înjunghiind) şi unele omonimii suplimentare (vezi: eu, tu apropii, eu, tu înjunghii) sunt determinate de particularităţi ale finalei radicalului.

Dacă se are în vedere una din pronunţiile uzuale ale lui a continua (1 prez. ind.: continuu, cu diftongul –uu), realizarea cu diftong este şi ea condiţionată fonetic, subordonată prototipului. Dacă se ia în consideraţie indicaţia normativă din DOOM 2, cu diftongului [-ui], paradigma lui a continua devine neregulată, neregularitatea fiind dată de corelaţiile flexionare: 1, 2 ind. prez. continui (după tiparul apropia) vs 3, 6 ind. prez. continuă, ger.continuând, 3, 6conj. prez .continue (după forma prototipică a conj. I).

Subclasa a oua, a ploua, caracterizată prin omonimia suplimentară 3 conj. prez (plouă, să plouă), diferită de a tipului a continua, cu care are în comun unele trăsături fonetice, poate fi considerată, prin numărul mic de verbe la care apare, ca neregulată.Subclasa a preceda, a succeda, caracterizată prin omonimia desinenţială suplimentară 3 ind. prez. = 3 conj. prez.

(el precedă - să preceadă; el succedă –să succeadă), poate fi considerată şi ea un tip de neregularitate, dat fiind faptul că omonimia, deşi normală în alte condiţii fonetice ale radicalului (vezi a tăia, a mângâia), este excepţională în condiţiie fonetice ale celor două verbe. Pentru aceste verbe, distincţia ind. - conj. se obţine, dacă se face abstracţie de elementul mobil să, numai prin alternanţa -e~-ea a radicalului.

Conjugarea a II-a se caracterizează prin:
1.omonimia suf. inf. = suf. impf. = suf. pf. s. = suf. 5 prez. ind. = primul element suf. part.: [-a-]
2.suf. ger. [-ând]
3.omonimia des. 3 prez. ind. = 6 prez. ind. [-ă]
4.suf. 1, 2, 3, 6 prez.ind. [-ez-~-eaz-]

Simplificând caracterizearea, conjugarea a II-a cuprinde clasa verbelor cu sufixul infinitival [-a] şi cu sufixul de prezent [-ez-~-eaz-]; exemple: a aranja, a avansa, a bloca, a lucra; a scânteia, a sublinia; a îngenunchea, a veghea.Subclasele a scânteia, a sublinia, respectiv a îngenunchea, a veghea sunt subordonate prototipului II, unele realizări diferite ale flectivelor (vezi: scânteind, înghenunchind) fiind determinate de finala radicalului, o vocală palatală sau o consoană palatală: k’-,g’-.

Conjugarea a III-a se caracterizează prin:
1.omonimia suf. inf. = suf. pf. s.= suf. 4, 5 prez. ind. = primul compoment suf. part. [-â-]
2.suf. impf. [-i-]
3.suf. ger. [-ând]
4.omonimia des. 3 ind. prez. =des. 6 ind. prez. [-ă]
5.suf.1, 2, 3, 6 prez. ind. [Ø]

Conjugarea a III-a cuprinde verbele cu infinitivul în [-î] şi cu sufix de prezent [Ø]; exemple: a coborî, a doborî, a omorî, a vârî.
Conjugarea a IV-a are caracteristicile:
1.omonimia suf. inf. = suf. pf. s.= suf. 4, 5 prez. ind. = primul compoment suf.part. [-i-]
2.suf. impf. [-ea -]
3.suf. ger. [-ind]
4.omonimia des. 3 ind. prez. = des. 6 ind. prez. [-ă]
5.suf. ind şi 1, 2, 3, 6 prez. conj. [Ø]

Conjugarea a IV-a include clasa verbelor cu sufix de infinitiv [-i], sufix de prezent [Ø] şi omonimia desinenţială 3 ind. prez. = 6 ind. prez.; exemple: a acoperi, a diferi, a referi; a contribui, a îngădui, a sui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.