Investigarea dinamicii mandibulare cu ajutorul sirognatografului

Trimis la data: 2002-10-05
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.28 / 10
Downloads: 92
Autor: Ioana Petrescu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Investigarea dinamicii mandibulare cu ajutorul sirognatografului
De-a lungul anilor, îmbunătăţirile în domeniul sistemelor utilizate pentru înregistrarea mişcărilor maxilare au urmat progreselor în ştiinţă şi tehnologie. Recent, anumite sisteme, care implicau o colecţie de date computerizate şi analize, au fost descoperite ca fiind uşor de utilizat şi noninvazive. Acestea includ Selspot-ul, Kineziograf-ul şi Sirognatograf-ul. Investigarea dinamicii mandibulare cu ajutorul sirognatografului
Investigarea dinamicii mandibulare cu ajutorul sirognatografului

Sirognatograf-ul este foarte des folosit pentru cercetări privind depistarea mişcărilor mandibulare incisive, dar dovezi despre limitările lui sunt puţine. Acest echipament pentru înregistrarea momentului maxilar a fost dezvoltat de-a lungul a câtorva ani, şi versiunea finală a fost introdusă de Lewin în 1985.

Investigarea dinamicii mandibulare cu ajutorul sirognatografului
Specificări tehnice asupra Sirognatograf-ului

O antenă este folosită pentru a detecta schimbările din câmpul magnetic folosind 8 (opt) dispozitive ce folosesc efectul Hall, câte 4 (patru) de fiecare parte. Aceste dispozitive sunt poziţionate în aşa fel încât ieşirea lor să ofere baze pentru analiza mişcărilor tridimensionale a unui magnet, care este temporar ataşat pe suprafaţa labială a incisivilor mandibulari.

Investigarea dinamicii mandibulare cu ajutorul sirognatografului
Magnetul cântăreşte 1 g şi are o putere a câmpului de 10 Gauss. Circuitul este proiectat să minimalizeze efectul câmpului magnetic înconjurător asupra ieşirii.

Investigarea dinamicii mandibulare cu ajutorul sirognatografului
Instucţiuni şi cerinţe pentru studiul mişcării craniene
În timpul procedurii de înregistrare, pacienţii vor fi aşezaţi pe un scaun confecţionat dintr-un material nonferometalic, care nu interferează cu câmpul magnetic. O bandă din aluminiu, acoperită cu cauciuc, a fost construită pentru a asigura stabilitate craniană în timpul masticaţiei.

Investigarea dinamicii mandibulare cu ajutorul sirognatografului
Această bandă a fost creată în aşa fel încât să permită corectări fine în două planuri. Strânsoarea benzii poate fi ajustată pentru a obţine un compromis între comfort şi restricţie, care permit pacienţilor să îşi mentină stabilitatea.

Alte caracteristici esenţiale de design sunt :
- O curea trecută pe deasupra craniului pentru a susţine greutate antenei
- Utilizarea unui material vâscos între nas şi “suportul pentru nas” al antenei pentru a îmbunătăţi comfortul şi stabilitatea.

Pentru a evalua mişcările craniene, magnetul a fost fixat pe suprafaţa labială a dinţilor incisiv maxilari. Vor fi înregistrate primele 10 secunde din fiecare secvenţă masticatorie.

Probele de frecvenţă şi distorsiune

Sirognatograf-ul reproduce unde dreptunghiulare de 3 Hz cu minimum de distorsiune. Oricum, la frecvenţe mai mari, ieşirea devine în mod progresiv mai distorsionată. Analizele au arătat că întârzierea între stimulare şi răspunsul iniţial, a fost între 0 – 20 ms, ceea ce confirmă probele Sirognatograf-ului la o rată de 50 Hz.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.