Investigarea infractiunilor de furt si talharie

Trimis la data: 2009-10-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.73 / 10
Downloads: 2169
Autor: Florina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 68
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Investigarea infractiunilor de furt si talharie
Infractiunile de furt si tâlharie sunt principalele infractiuni care, prin frecventa si pericolul social ridicat, constituie un potential stres în viata de zi cu zi a românilor, reprezentând peste 70 de procente din peisajul criminalitatii comise în România.
Referat despre Investigarea infractiunilor de furt si talharie
Furtul este definit, în forma sa simpla, în art. 249 alin. 1 C. pen. ca fiind luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia fara consimtamântul acestuia în scopul însusirii lui pe nedrept.

Tâlharia, în varianta tip, este incriminata în art. 252 C. pen., constând în furtul savârsit prin întrebuintarea de violente sau amenintari ori prin punerea victimei în stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de întrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru înlaturarea urmelor infractiunii, ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea.

Atât furtul, cât si tâlharia sunt infractiuni îndreptate împotriva patrimoniului, cu precizarea ca tâlharia este o infractiune complexa, cuprinzând în elementul sau material o actiune principala – cea de furt si o actiune adiacenta – cea de violenta, de amenintare sau de folosire a celorlalte mijloace de constrângere.

Prin notiunea de patrimoniu întelegem atât proprietatea publica, ai carei titulari exclusivi sunt statul si unitatile administrativ-teritoriale, precum si proprietatea privata, al carei titular poate fi orice subiect de drept (persoane fizice, organizatii sociale care au personalitate juridica, societati comerciale, regii autonome, fundatii, asociatii cu scop lucrativ, cetateni straini sau apatrizi, statul si unitatile administrativ teritoriale etc.). Obiectul proprietatii publice îl constituie bunurile prevazute în mod expres în Legea fundamentala: bogatiile de orice natura ale subsolului, caile de comunicatie, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil si cele ce pot fi folosite în interes public, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de lege. Pentru a putea fi exploatate privat, bunurile proprietate publica pot fi închiriate sau concesionate.

Pentru existenta infractiunii de furt, trebuie întrunite cumulativ urmatoarele cerinte: O actiune de luare a unui bun mobil. Prin „a lua” se întelege „a scoate bunul din sfera de stapânire a persoanei în posesia sau detentia careia se gasea sau trebuia sa se gaseasca”. Actiunea de luare poate fi savârsita în orice mod (prin apucare, dosire, detasare, consumare etc.), prin orice mijloace (cu propria mâna, cu ajutorul unor animale dresate, prin racordari la surse de energii etc.). Luarea se poate realiza chiar si prin inactiune (de exemplu, cel care preda o masa de bunuri omite sa predea unele bunuri pe care le retine pentru el).

- Lucrul sustras sa fie un bun mobil, adica sa poata fi deplasat, transportat, transferat dintr-un loc în altul. Bunul mobil poate fi animat sau neanimat (animale, pasari domestice, precum si orice vietuitoare care s-ar gasi în stapânirea unei persoane; cele neanimate pot fi în stare lichida, gazoasa, solida). Banii, titlurile de credit si orice alte valori, echivalând bani, sunt bunuri mobile.

Sunt bunuri mobile: parti detasate dintr-un bun imobil (usi, ferestre etc.); arborii, recoltele, dupa ce au fost desprinse de sol, precum si fructele, dupa ce au fost desprinse de tulpini; adaosuri detasabile dintr-un cadavru uman (proteza, peruca, picior, mâna etc.); acele energii care sunt susceptibile de a fi sustrase si care au o valoare economica (electrica, termica, hidraulica etc.); înscrisurile de orice fel, precum si vehiculele, indiferent daca au fost sustrase în scopul de a fi însusite sau numai în scopul folosirii lor temporare.

- Bunul sa se fi aflat în posesia sau detentia unei alte persoane.
Termenii posesie si detentie au întelesul de simpla stapânire de fapt. Un obiect care nu se afla în stapânirea unei persoane este un lucru extrapatrimonial si nu poate forma obiectul material al infractiunii de furt (res nullius, res delictae).

- Bunul sa fie luat fara consimtamântul celui deposedat, adica fara permisiunea sau îngaduinta acestuia. Consimtamântul celui care poseda sau detine bunul trebuie sa fi intervenit anterior actiunii de luare.

- Actiunea de luare sa aiba o urmare imediata, adica scoaterea bunului din sfera de stapânire a celui deposedat si lipsirea acestuia de posibilitatea de a mai dispune de acel bun.

- Sa existe o legatura de cauzalitate între actiunea de luare si urmarea imediata. (1) Potrivit art. 250 din noul Cod penal, furtul este calificat când a fost savârsit în urmatoarele împrejurari:
a) de o persoana având asupra sa o arma sau o substanta narcotica;
b) de o persoana mascata, deghizata sau travestita;
c) într-un loc public;
d) într-un mijloc de transport în comun;
e) în timpul noptii;
f) prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase;

(2) Furt calificat se considera si furtul privind:
a) un bun care face parte din patrimoniul cultural;
b) un act care serveste pentru dovedirea starii civile, pentru legitimare sau identificare;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.