Investitii publice

Trimis la data: 2014-07-21
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 108
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Simona_T
Dimensiune: 121kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Astfel, cumpararea de actiuni sau de alte titluri de valoare, plasarea de sume de bani la banci, alocarea de fonduri pentru dezvoltarea de afaceri (cu scopul de a obtine dividende, dobanzi si profituri) - reprezinta investitii financiare.
Pe planul al doilea, cel al investitiilor de capital, agentii economici (atat cei publici cat si cei privati) achizitioneaza noi mijloace fixe si se modernizeaza cele existente.
Investitiile de capital au loc in economia reala precum si in domeniile social - culturale, constituind baza cresterii economice si al dezvoltarii sectoarelor social - culturale.
Corelatia dintre investitii si cresterea economica este dubla: pe de o parte, investitiile influenteaza cresterea economica prin volumul lor; pe de alta parte cresterea economica este influentata de calitatea investitiilor realizate, aspect ce se reflecta in eficienta economica a investitiilor.Desfasurarea normala a procesului de productie presupune contributia mai multor factori (capital fix, munca, materii prime), iar in cadrul acestora, un rol deosebit de important il ocupa capitalul fix. Crearea de noi utilaje, precum si aducerea parametrilor celor existente la nivelul impus de progresul tehnic contemporan, se realizeaza numai prin investitii.

In acest context, investitiile de capital reprezinta totalitatea cheltuielilor prin care se creeaza sau se achizitioneaza noi capitaluri fixe, productive sau neproductive, se dezvolta, se modernizeaza si se reutilizeaza cele existente. Prin investitii publice de capital se asigura construirea de noi unitati economice, dezvoltarea, modernizarea si reutilarea celor existente, precum si construirea, largirea si amenajarea obiectivelor cu caracter social - cultural si de locuinte.

Sunt asimilate investitiilor, cheltuielile pentru explorari, prospectiuni si cercetari geologice referitoare la lucrarile de investitii; cheltuielile ocazionate cu proiectarea tehnologica si productiva a lucrarilor de investitii; cheltuielile pentru impaduriri si plantatii de pomi si vita de vie, imbunatatiri funciare; cheltuielile pentru achizitionarea animalelor de munca si de prasila. Prin extindere, sunt considerate investitii cheltuielile cu supravegherea realizarii viitorului obiectiv si pentru calificarea salariatilor care vor lucra la unitatea nou construita; cheltuielile pentru demolari, exproprieri si amenajari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.