Investitiile in industria petrolului

Trimis la data: 2011-07-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 7.77 / 10
Downloads: 535
Autor: Valcea andrei
Dimensiune: 1399kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pornind de la considerentele evidentiate in recenta strategie de dezvoltare durabila a sectorului energetic, sectorul petrolier va ramane inca mula vreme un sector de baza a industrie romanesti, pentru care interesul national este deja bine precizat. Restructurarea acestuia genereaza, odata cu dezvoltarea mediului concurential si o imbunatatire a performantelor economice ale subramurilor prelucratoare, care se preteaza la competitie, precum si reglementarea eficienta a activitatilor de transport prin conducte, asigurand in final o imbunatatire a performantelor economice din intreaga economie.
Sintetic, obiectivul fundamental al acestei strategii poate fi exprimat prin "O Romanie curata, sigura din punct de vedere economic si energetic", obiectiv care se fundamenteaza pe patru piloni :Integrarea Romaniei in structurile europene si realizarea strategiei privind: piata enegetica; protectia mediului si promovarea unor surse de energie regenerabile cu pondere in balanta de resurse primare.

Dobandirea, de catre tara noastra, a statului de "nod energetic si financiar" regional pentru tarile balcanice si cele riverane Marii Negre.Realizarea securitatii energetice pe termen lung a Romaniei, prin promovarea eficientei energetice la performantele europene, in paralel cu incheierea unor contracte de lunga durata cu partenerii din Federatia Rusa.

Dezvoltarea, pe baza strategiei energetice, a unui model social romanesc, compatibil cu cel european materializat prin cresterea accentuata a solidaritatii nationale si sociale, a justitiei si echitatii sociale, a accesului generalizat la serviciile publice.Prezenta comunicare se inscrie pe coordonatele de dezvoltare a sectorului energetic, care materializeaza acest obiectiv fundamental si care va permite Romaniei sa devina, in urmatorii ani, un important centru pe piata europeana a energiei.

1.COORDONATE ACTUALE DIN PIATA PETROLIERA INTERNA RACORDATA LA PIATA EUROPEANA
Pe plan mondial piata petrolului se afla din nou in actualitate datorita unor factori obiectivi si subiectivi precum :Cresterea economiei mondiale cu un ritm mediu anual de peste 4% ;Pretul ridicat al titeiului, depasirea pragului de 50$/baril, in iarna viitoare se estimeaza depasirea pragului de 60$/baril. Pentru economia romaneasca aceasta crestere inseamna o factura energetica cu 1,5 miliarde mai mare, iar deficitul de cont curent ar depasi 7% din PIB ;

Instabilitatea politica din Orientul Mijlociu si atacurilor teroriste din Arabia Saudita si Irak;Cresterea consumului energetic a Chinei, capabila sa sustina o dezvoltare economica cu un ritm mediu anual de peste 9%. In acest context abordarea pietei interne trebuie sa reflecte atat strategia de dezvoltare durabila a sectorului cat si influentele majore din piata mondiala.

Restrictiile interne retinute in strategia nationala de dezvoltare durabila permit definirea a cel putin trei prioritati definite de : materializarea conceptului "interes national - securitate energetica" , prin alegerea surselor de energie din piata unica europeana si din bazinul caspic, in functie de evolutia preturilor titeiului, gazelor naturale si suportabilitatii consumatorului roman, dupa trecerea la moneda unica europeana;

Filozofia strategiei care sustine procesul integrarii Romaniei in structurile europene, expasiunea produselor romanesti in Balcani si tarile riverane Marii Negre (inclusiv in Federatia Rusa) , si castigarea statului de "condensator energetic si financiar" in minimum 5 ani. dezvoltarea durabila a economiei romanesti, materializata prin diminuarea intensitatii energetice si cresterea eficientei in valorificarea resurselor primare prin eliminarea decalajelor dintre eficienta energetica interna si cea din tarile vest-europene.

1.1 Coordonate actuale
In acest cadru piata interna a resimtit puternic framantarile din piata mondiala, chiar daca Romania are traditii vechi in exploatarea campurilor petroliere, fiind prima tara din lume producatoare de titei.
Din 1857 pana in prezent industria petroliera romaneasca a asigurat o productie de 715 milioane tone titei si 1070 miliarde m.c. de gaze naturale, iar pe teritoriul tarii noastre au fost sapate 25000 de sonde de exploatare, dintre care 400 au depasit adancimea de 4000m.

In paralel, s-au efectuat prospectiuni geofizice, pentru identificarea de zacaminte noi pe intregul teritoriu al tarii noastre, chiar daca cele 500 de structuri petroliere si gaze romanesti sunt, in general, de dimensiuni mici sau medii, dar foarte numeroase.

Dupa ultimile studii finalizate, in subsolul tarii noastre au ramas inca 30-40% acumulari de petrol si gaze ne identificate, procentaj relativ mare daca ne raportam la totalul zacamintelor explorate si exploatate, care fac obiectul cercetarilor, in diferite regiuni ale tarii si in platoul Marii Negre. Marimea acestor rezerve de titei (peste 5% din rezerve europene) ofera Romaniei o pozotie centrala in cadrul tarilor europene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.