Ioan Slavici 1848 -1925

Trimis la data: 2013-09-25
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin catalin
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1848 - Vigurosul nostru prozator (mare prieten al lui Eminescu) se naste in anul revolutiei, la Siria, pe 18 ianuarie. Este al doilea copil al cojocarului Sava Slavici si al Elenei, nascuta Borlea.
1854-1858 - Frecventeaza scoala "greco-ortodoxa" din satul natal, avandu-l dascal pe D. Vostinari.
1859-1860 - Repeta clasa a IV-a, pentru a putea razbi la liceu.
1860-1865 - Urmeaza Liceul din Arad, stand la gazda precum eroii sai din Budulea Taichii.
1865-1867 - Clasele a VI-a si a VII-a la Liceul Piarist din Timisoara.
1867-1868 - Clasa a VIII-a ca "privatist" la Liceul Maghiar din Arad.
1868 - Bacalaureatul la Satu-Mare. Toamna se inscrie la Universitatea din Budapesta.
1869 - In ianuarie e bolnav, intrerupe facultatea si revine la Siria. Se mai inscrie si la Universitatea din Viena (aprilie), dar in august il aflam in functia de secretar al notarului din Cumlaus. In toamna e din nou la Viena, in armata, urmand si Facultatea de Drept. Acum se imprieteneste, pentru toata viata, cu Eminescu, student si el in capitala Imperiului hasbsburgic. Fireste, vorbea cursiv limbile germana si maghiara. Mai tanarul sau amic moldovean il va indemna sa scrie literatura in romaneste (cum s-a spus, asa va proceda Eminescu si cu Ion Creanga).

1870 - Isi ia "examenul de stat".
1871 - Debuteaza la Convorbiri literare cu Fata de birau (comedie). In vara, impreuna cu Eminescu, organizeaza serbarea panromaneasca de la Putna.
1872 - E publicata prima poveste Zana zorilor, Scrierile de inceput (indragite si azi de copii) sunt in majoritate povesti (Ileana cea sireata, Florita de codru, Doi feti cu stea in frunte).
1874 - Vine la Iasi si citeste la Junimea Popa Tanda. Apoi pleaca la Bucuresti, unde se stabileste.

1875 - Se casatoreste cu Ecaterina Szoke Magyarosy. Calatoreste la Viena si Budapesta, iar toamna e numit de Maiorescu profesor la Liceul "Matei Basarab" - Bucuresti.
1877 - Intra in redactia ziarului Timpul.
1878 - Publica Gura satului.
1880 - Apare nuvela Budulea Taichii.

1881 - Volumul Novele din popor, cuprinzand prozele scrise pana atunci, inclusiv capodopera Moara cu noroc.
1884 - Infiinteaza la Sibiu ziarul Tribuna, unde va veni si George Cosbuc.
1885 - Din cauza unor articole in care revendica drepturile romanilor, e inchis de catre autoritatile maghiare, dar curtea de juri il elibereaza. Divorteaza de prima sotie Ecaterina.

1886 - Se casatoreste, la Sibiu, cu Eleonora Tanasescu, in toamna nascandu-i-se primul baiat, Titu Liviu. In urma unui proces de presa e condamnat la 3 zile inchisoare.
1888 - Premiera dramei istorice Gaspar Gratiani la Nationalul bucurestean. Condamnat de Curtea cu juri din Cluj la un an de inchisoare. Incepe detentia la Vat (Ungaria).
1889 - Se naste Lavinia Ioana Iosefina, al doilea copil, cand era in puscarie. Abia la 10 iulie iese din penitenciar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.