Ioan Slavici - Mara comentariu

Trimis la data: 2007-11-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.12 / 10
Downloads: 1031
Autor: Petrin Aurelian
Dimensiune: 6kb
Voturi: 983
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prozator ardelean, Slavici este un autor moralist, un fin psiholog, un creator de tipologii. Dupa cum el însuşi mărturiseşte, aplică în opera sa principiile virtuţii morale : sinceritatea, demnitatea, buna credinţă, francheţea, cinstea, iubirea de adevăr, afirmând că filozoful chinez este 'cel mai cu minte dintre toţi oamenii care le-au dat altora sfaturi'.(Educaţia morală)
Întreaga creaţie al lui Slavici este o pledoarie pentru echilibrul moral, pentru chibzuinţă şi inţelepciune, pentru fericirea prin iubire de oameni şi păstarea masurii în toate, iar orice abatere de la aceste principii este greu sancţionată de autor.

Romanul lui Ioan Slavici a fost publicat in 1894, în revista “Vatra”, iar în volum a apărut mult mai tarziu, în 1906, fiind considerat cel mai bun roman al nostru, înainte de “Ion”.Este un roman obiectiv, cu elemente de monografie a mediului social, dar si de analiză psihologică şi morală.
Incipitul constă în prezentarea personajului principal, Mara Branzovanu “o precupeaţă” din Radna si prin fixarea locului unde urmeaza sa se desfăsoare actiunea. Mara rămăsese singura cu doi copii,dar era inca tanara, voinica, harnica si nu se plangea de noroc. Sotul sau, Branzovanu, fusese un fel de cizmar,dar mai mult carpaci,si-si petrecuse viata mai mult la birt decat acasa. Dupa deces, le-au ramas copiilor si Marei o livada cu “vreo doua sute de pruni”, o vie si casa, care de fapt era a Marei, dar de zestre.

Radna, se afla pe malul stang al Muresului, iar peste rau se afla Lipova, care era foarte aproape “la vreo doua ore” de Arad. Undeva in apropiere, pe coasta dealului se afla “Maria Radna”, manastirea minoritatileo, iar la Lipova manastirea romaneasca. Mara facea negot, vindea ce putea si cumpara tot ce gasea. Cumpara de la Radna si vindea la Lipova, cumpara de la Arad si vindea la Lipova si Radna, si tot asa. In fiecare zi de marti dis-de-dimineata ea isi lua cosurile pline si se ducea la Radna, joi la Lipova, iar vinerea pleca la Arad. Cand avea noroc se intorcea acasa cu cosurile goale. Acolo, statea in fiecare seara si-si numara banii , punand cel putin un craitar in cei trei ciorapi pe care-i avea. Unul era al Persidei, fiica acestuia, unul al lu Trica, iar altul era pentru zilele de batranete si inmormantare. Neavand cu cine sa lase copii acasa, aceasta ii lua cu ea toate zilele. S-a hotarat ca pe Persida s-o duca la manastirea din Radna si sa o dea in grija maicii Aegidia pentru o educatie aleasa, iar pe Trica il angajeaza ucenic “pe patru ani” la Bocioaca, starostele cojocarilor din Lipova.

Copiii s-au facut mari si, odata cu ei “au crescut si ciorapii”. Frumusetea si farmecul Persidei in fascineaza pe Natl, feciorul lui Hubar, macelar la Lipova. Tanarul fusese ucenic, de doi ani ajunsese calfa, iar acum trebuia sa se mai faca “doi ani de calatorie” ca sa ajunga patron. Persida se indragosteste si refuza sa se marita cu teologul Codreanu, spre supararea Marei. Pentru dragostea ei, Persida sfideaza cu hotarare si brutalitate prejudecatiile vremii, intre care aceea ca Natl era neamt. Autorul consacra pagini memoriabile iubirii aprinse celor doi tineri. Cand implineste 18 ani, Persida se casatoreste in taina cu Natl si fug la Viena ca sa-si termine Natl perioada de calatoria.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.