Ion Barbu - viata si opera

Trimis la data: 2013-09-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.24 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poet, matematician si eseist (pe numele sau adevarat Dan Barbilian), s-a nascut la 15 Martie 1895 in Campulung Muscel. O parte din clasele primare le face in orasul natal, continuate la Damienesti (jud. Roman) si Stalpeni (jud. Muscel). Din 1906, studii liceale la Pitesti, Campulung si Bucuresti.
Tudor Vianu noteaza in 1913 ca: "Nu mai intalnisem niciodata un exemplar uman atat de original si de interesant".
Tudor Vianu noteaza in 1913 ca: "Nu mai intalnisem niciodata un exemplar uman atat de original si de interesant".
Terminand studiile liceale, dupa bacalaureat, in 1914, se inscrie la Facultatea de Stiinte din Bucuresti de unde isi ia licenta in matematici. G. Titeica il propune pentru o bursa la Gottingen (Germania). Din Octombrie 1926, asistent la catedra de geometrie analitica a Facultatii de Stiinte din Bucuresti.

Din 1929 Doctor in Matematici si membru al Societatii Romane de Stiinte, sectia Matematica, iar din 1937 secretar general al acesteia; profesor de matematici superioare la Universitatea din Bucuresti.
Dupa publicarea volumul Joc secund in 1930 paraseste poezia pentru a se dedica matematicii. A debutat la revista Literatorul condusa de Alexandru Macedonski in septembrie 1918, cu poezia Elan, apreciata cu multa caldura de critica romaneasca.

Unul dintre colaboratorii centrali ai revistei GANDIREA condusa de Nichifor Crainic, Ion Barbu a publicat numeroase versuri si note literare in prestigioasele reviste ale vremii, precum: Vremea, Gand Romanesc, Universul Literar, Cugetul Romanesc, dar si la revistele de specialitate in matematica: Buletinul Matematic al Societatii Romane, Matematica etc.

A fost un legionar militant si a asternut pe hartie ganduri admirabile despre Corneliu Codreanu (Un chip al Capitanului). Afirma: "Ca matematician, consider ca stiinta este aliata ordinei legionare", iar ca poet, intr-o poezie dedicata lui Radu Gyr:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.