Ion Creanga Amintiri din copilarie

Trimis la data: 2010-02-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 19
Nota: 8.23 / 10
Downloads: 836
Autor: Beschiu Adrian
Dimensiune: 63kb
Voturi: 17
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Data scrise de mana lui Creanga in Fragment de biografie şi acceptate de multi istorici literari e contestata de alti cercetatori, care afirma ca povestitorul sa nascut, la 10 iunie 1839, ca singurul document autentic: un registru al nou - născuţi de la Humulesti , descoperit şi publicat de Gh.. Mihai-Răzvan Ungureanu, archievist de la Iasi.
În casuta taraneasca din Humulesti, de unde ruinele Cetatii Neamt sunt văzute, în familia lui Stefan si a Smarandei se nasc 8 copii: ION, Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile si Petre. În ultimele trei mor ca şi copii.

Ecaterina moare în 1893, iar Zahei, Maria si Ileana va trăi până în 1919. 1846-1853 Istet si urât, cum se autodescrie mai apoi in Amintiri din copilarie (Amintiri din copilărie), Nica se duce la scoala biserica, Vasile a Iloaiei fiind profesorul său, care-i va fi luat la oaste. Şcoala este într-o cameră mică chilie facuta de sateni, la îndemnul paroh Ion Humulescu.

Permanentă vizitatori sositi azi la Humulesti vad nu numai muzeul din casuta, dar, de asemenea, biserica si mod de a Ozana în cazul în care Ionica de mai multe ori baie. Apoi, mama sa Smaranda va trimite-l la tatăl ei David Creanga. El va lua Nica, împreună cu fiul său mai mic Dumitru, pe Valea Bistritei, la Brosteni, unde se va afla cu N. Nanu ca profesor, pana la episodul hazliu cu râia si caprele Irinucai.

1853-1854 E la Scoala Domneasca de la Tg. Neamt, peste raul Ozana, profesorul său este preotul Isaia Teodorescu (eroul din Popa Duhu). În registrele de şcoală el este scris: Stefanescu Ion. 1854, toamna Mama Smaranda doreste sa-l faca preot, şi el va merge la "preotii fabrica": "scoala catihet" din Falticeni, director de N. Conta (unchiul filozofului Vasile Conta).

Aici el nu mai este Nica a lui Stefan a Petrei, ci Ion Creanga, nume pastrat toata viata. 1855-1858 Scoala din Falticeni a fost eliminat (caricaturizata copios în Amintiri ...), Creanga pleaca la Iasi, prin insistentele mamei, care-l dorea neaparat preot prin toate mijloacele. El este elev la Seminarul teologic "Veniamin Costachi" de la Socola. El va ajunge la toate materiile cu "bun", "foarte bun" si "eminent". Sta la internat, care este gratuit. Finisaje cursul inferior al Seminarului. 1859 Moare tatal sau, departe de Humulesti, pe mosia Facauti (mormântul se afla la Prigoreni, lânga Tg. Frumos, localitate legata de Neculce).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.