Ion Creanga Povestea lui Harap-Alb 2

Trimis la data: 2010-03-29
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Valentina_L
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lumea fascinanta a basmului nu poate ramane neexplorata de cel al carui har innascut isi trage seva din filonul bogat al literaturii noastre populare, de aceea, metamorfozat intr-un "pacat de povestariu", cum se autodefineste, humulesteanul Creanga altoieste pe tipare arhaice, consacrate, mladitele viguroase ale unui talent autentic, dand la iveala, modest, dar impecabil, un basm original, "cea mai ingrijita ca forma si mai cu dragoste scrisa dintre toate povestile lui" (N. Iorga) - atat de cunoscuta "Povestea lui Harap-Alb".
Are ca sursa de inspiratie basmul popular, de la care autorul pastreaza motivele narative tipice (superioritatea mezinului, calatoria, su 252h78c punerea prin viclesug, incercarea puterii in trei imprejurari diferite, izbanda, demascarea spanului, pedeapsa, petitul, probele, casatoria), personajele (Craiul Verde-Imparat, Imparatul Ros, Harap-Alb (Fat-Frumos), fata imparatului Ros (Ileana Cosanzeana, Spanul), ajutoarele venite in sprijinul binelui,unele elemente magice (apa vie, apa moarta, cele trei smicele).

Formulele tipice inoveaza pentru basmul cult umanizarea fantasticului (fabulosului) prin comportament, gestica, psihologia si limbajul personajelor (in basmul popular fantasticul este antropomorfizat). Personajele fabuloase, supranaturale, se comporta, in general, ca oamenii, insa umanizarea lor este conventionala, abstracta, fara particularitati psihice, sociale, nationale. Caracteristica lui Creanga este localizarea fantasticului. Prin detalii realiste, lumea fabuloasa coboara intr-un plan de existenta care poate fi localizat geografic si istoric. Personajele se comporta taraneste si vorbesc moldoveneste.

Desi este un basm, prin infatisarea atat de taraneasca a lumii evocate, Povestea Harap-Alb apare ca un mic roman de aventuri cu subiect fabulos. E vorba de un roman fantastic, cu eroi supranaturali, carora autorul le imprumuta "o viata curat omeneasca, si anume taraneasca; ii amesteca cu desavarsire in mediul vietii de toate zilele din Humulesti si-i trateaza pe picior de perfecta egalitate"(G. Ibraileanu, in Note si impresii).

Dupa cercetarea lui Lazar Saineanu "Povestea lui Harap-AIb" include, de altfel, episoadele (functiile) esentiale ale unui basm, in viziunea lui Propp: absenta, necesitatea plecarii eroului de acasa; inzestrarea cu unelte si instrumente magice (fiul cel mic dobandeste hainele, armele si mai ales calul nazdravan); interdictia de a trece peste podul cu ursul; incalcarea ei de catre fiul cel mic si curajos; deplasarea spatiala intre doua imparatii; viclesugul (Spanul isi insala victima si pune stapanire pe ea); sosirea incognito (personajele sosesc sub identitate schimbata in imparatia lui Verde-imparat); pretentiile neintemeiate ale falsului erou; incercarile grele (incercarile sunt trecute de erou); recunoasterea (eroul va fi dezvaluit in cele din urma); demascarea falsului erou, in consecinta a Spanului; pedeapsa (falsul erou este pedepsit); casatoria (eroul se casatoreste si se inscauneaza imparat).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.